Uruselt vinår på Gotland

Lauri Pappinen som driver Gute vingård i Hablingbo är besviken. Den kalla våren och sommaren i kombination med mjöldagg gör att det inte kommer skördas några druvor alls i år vid Gute vingård.

Lauri Pappinen Arkivfoto: joel nilsson

Lauri Pappinen Arkivfoto: joel nilsson

Foto: Joel Nilsson

Gotland2012-10-22 12:12

- Två onda ting kom samtidigit så vi kommer inte göra något vin alls. Vi hade en druvsort som vi hade kunnat skörda men det är så få druvor att dem är det inte någon mening att skita ner grejerna för, säger han men påpekar även att situationen inte är unik för Gotland, det kalla vädret drabbat vinbönder på såväl fastlandet som i södra Europa.

-Men det vore grymt om det nästa år blir likadant.

Han medger att han är besviken men låter sig samtidigt inte nedslås av årets dåliga skörd. Det här är något han väntat på och som funnits med i företagets beräkningar.

- Det här fanns med i den riskanalys vi gjorde för tio år sedan. Jag sa då att det går åt helvete vart tionde år och se vad rätt jag hade, säger han och skrattar till lite.

Redan för åtta år sedan beslutade sig Lauri Pappinen för att företaget inte skulle vara beroende av själva alkoholen. Idag är därför deras storsäljare en gotländsk dressing, en produkt som han beskriver "går som tåget". Därför anser han att årets uteblivna vinskörd inte är någon katastrof och beskriver hur företaget har flera ben att stå på.

Lauri Pappinen berättar att hösten varit konstig ur arbetssynpunkt för de fyra anställda och för honom själv.

- Men det hjälper inte att gråta eller skjuta sig i foten, säger han och beskriver istället hur företaget nu istället fått tid till att tidigarelägga andra projekt. Vädret går det inte att råda över och det som varit har varit är Lauri Pappinens filosofi.

- Nu siktar vi på att släppa två unika produkter nästa år, vår första whiskey och så lanserar vi ett dessertvin, säger han och låter genast lite gladare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!