Utbildas för krissamtal med barn

I går blev en grupp av socialtjänstens medarbetare på Gotland färdigutbildade i att samtala med barn som utsatts för, eller bevittnat, våld i hemmet. Metoden kallas Trappan, och går ut på att barnen genom lek och samtal ska kunna rekonstruera det de varit med om.

Utbildade. Sju anställda vid socialtjänsten på Gotland har fått utbildning i samtalsmetoden. Foto: Tobias Wallström

Utbildade. Sju anställda vid socialtjänsten på Gotland har fått utbildning i samtalsmetoden. Foto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

gotland2010-02-15 13:18
Det är sju av socialtjänstens medarbetare på Gotland som genomgått kursen, under ledning av Inger Ekbom, utbildningsledare vid Ersta-Sköndals högskola. Hon var själv en av de drivande i att utveckla samtalsmetoden Trappan för nio år sedan.
Trappan är en metod för krissamtal där man träffar barnen individuellt, mellan tre och åtta gånger. Barnen får beskriva vad som hänt dem, genom ord, lek eller teckningar.
- När barn är med om traumatiska händelser blir de ofta oroliga, har svårt att koncentrera sig och drömmer mardrömmar. De kan känna sig knäppa och underliga, och därför behöver de göra sina berättelser begripliga för sig själva, säger Inger Ekbom.
För ett år sedan fick Gotlands kommun kritik av Socialstyrelsen för att man inte gjorde tillräckligt för utsatta barn.
- Inom socialtjänsten hade vi ingen uttalad metod för att hjälpa de här barnen. Då kom vi fram till att vi skulle utbilda oss i Trappan, och det är vi jätteglada för i dag, säger socialsekreterare Kristina Nordell som just genomgått kursen.
- Ju mer man pratar om det här, desto mer ser man. Nu har vi fått de här glasögonen, och kan samtala med barnen på rätt sätt.
De sju utbildade inom socialtjänsten har haft varsitt barn att öva samtalsmetoden på under utbildningens gång, och de kommer att fortsätta med det efter att utbildningen är slut. Barnen som är föremål för samtalen är från fyra år och uppåt.
- Jag har stora förväntningar på att Gotland ska hitta en bra struktur för att jobba med detta. När man börjar prata med barn på det här sättet förstår man hur de tänker och får en inblick i deras utsatthet, säger Inger Ekbom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!