Utbildning i Animation och experimentfilm nedläggningshotad
Folkuniversitetets tvååriga utbildning Animation och experimentfilm hotas att läggas ned. Kommunen ska inte längre ge anslag till utbildningen, föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott.Vad som i framtiden kommer att hända med utbildningen vet inte Mats Ladebäck, utbildningsansvarig, som nu försöker att hitta en lösning.De elever som för närvarande läser årskurs 1 kommer dock att få fullfölja hela linjen, säger Mats Ladebäck, som samtidigt medger att han inte vet hur det ska gå ihop ekonomiskt.
Folkuniversitetets utbildning Animation och experimentfilm startade som en försöksverksamhet i januari 1998. I dag läser sammanlagt 27 elever utbildningen. I höstas påbörjade fjorton elever sitt första läsår.
Senast hade vi femtio sökande till fjorton platser. Det är vår mest sökta och eftertraktade utbildning, säger Mats Ladebäck som också ansvarar för Tonsättarskolan och Konstskolan.
Till största delen sker finansieringen genom bidrag från Kvalificerad Yrkesutbildning, KY. Regionala utvecklingsenheten, Rue, gick från starten in med ett anslag om 360 000 kronor per år. Från början var det tänkt att utbildningen skulle pågå till sommaren 2002, men försöksperioden förlängdes till sommaren 2003, något som kommunen tydligen inte hade räknat med.
<span class=MR>Inte intresserad</span>
Regionala utvecklingsenheten var inte intresserad av att förlänga anslaget utan hänvisade oss till kultur- och fritidsförvaltningen i stället.
Då beslutade kommunstyrelsen att anslaget skulle delas mellan Rue och kultur- och fritidsförvaltningen som då anslog cirka hälften var.
När Folkuniversitetet nu har sökt nytt anslag för 2002 är det emellertid stopp, trots att hälften av eleverna har mer än ett år kvar av utbildningen.
Mats Ladebäck har försökt att få mer pengar från KY, men därifrån var beskedet negativt.
KY vill inte förlänga försöksverksamheten eftersom de menar att utbildningen leder till för få fasta jobb. Vi har försökt att förklara hur det är i filmbranschen, att det inte finns så många fasta jobb utan att det oftast handlar om projektanställningar. Två av tre av dem som har läst Animation och experimentfilm har fått jobb, konstaterar han.
<span class=MR>Får läsa färdigt</span>
De elever som nu läser första året kommer att få gå färdigt utbildningen. Men hur det ska gå till rent ekonomiskt vet han inte.
Ja, det är en bra fråga...
Ett alternativ är att Skolverket tar ansvar för utbildningen, i likhet med Tonsättarskolan (som mellan åren 1995 och 2000 haft ett underskott på totalt 1 miljon kronor) och Konstskolan som också drivs i Folkuniversitetes regi. Mats Ladebäck har skickat in en ansökan till Skolverket och väntar svar i december. I så fall blir man i framtiden tvungen att ta ut en årsavgift på 20 000 kronor per elev och läsår. Ett annat alternativ är att samarbeta med Högskolan på Gotland och slå ihop Folkuniversitetets tvååriga utbildning med Högskolans ettåriga påbyggnadsutbildning Animation och experimentfilm och på så sätt få en sammanhängande treårig utbildning på Högskolan som skulle kunna starta 2003.
Kommunen har tidigare visat ett stort intresse av att satsa på film, spel och interaktiva medier. Folkuniversitetets utbildning kan ses som ett led i den satsningen och många av eleverna har efter avslutad utbildning gått vidare till högskolans nystartade påbyggnadskurs.
<span class=MR>Inte insatt i ärendet </span>
Det är det som gör mig så förvånad. Det här området finns med som en av punkterna i kommunens vision, ändå beslutar man nu tvärtemot den visionen.
Kommunstyrelsens ordförande, Hans Klintbom, säger att han förstår Mats Ladebäcks problem, men att han inte är insatt i varje enskilt ärende. Han lovar att han ska han ska gå igenom det en gång till inför sammanträdet på torsdag.
Vi ska göra en fördjupad koll av det här innan vi fattar det slutgiltiga beslutet i kommunstyrelsen. Det är det enda jag kan säga just nu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!