Utbildning ökar chansen
Gotland har stått sig relativt bra genom lågkonjunkturen.Men fokus i valrörelsen ligger här, liksom i övriga landet, på jobben.- Jobben är viktiga, främst att ungdomar får jobb. Där måste man tänka betydligt mer långsiktigt än de kommande fyra åren, säger Ulla Hvenmark, handläggare på Arbetsförmedlingen.
Henrik Bonté.
Foto: Petra Jonsson
- Även om man har en lång och dyr utbildning, så är det inte alltid det räcker - i dag måste man bredda sig för att ha en bra chans på arbetsmarknaden, säger Ulla Hvenmark.
Gotland och Stockholm hör till Arbetsförmedlingen Kulturs östra region, och i går besökte Ulla Hvenmark och kollegorna Tomas Svärd, Catharina Annergård, Anna-Lena Gustavsson, Anders Jonshult och Gunnar Östlund Gotland för att träffa och besöka arbetsgivare inom sin sektor och prata om jobb - och utbildning.
Man måste våga
Som arbetsförmedlare har sextetten märkt allt mer att vidareutbildning är viktigt på dagens arbetsmarknad.
- I dag måste man våga gå över gränserna och se inom vilka andra områden ens kompetens kan användas, resonerar Ulla Hvenmark.
- Eller så får man bredda sin kompetens, menar Tomas Svärd, som ser lärlingsjobben som viktiga i det avseendet.
- Man blir ju aldrig fullärd, ens inom sitt eget yrkesområde, resonerar han.
- Förr var praktik något man gjorde när man bytte yrke, men så är det inte i dag - nu kan man ha praktik också för att bli bättre på det man redan gör. Kompetensutveckling är det bästa som har hänt inom arbetsmarknaden på senare år, säger Gunnar Östlund.
Stabil arbetsmarknad
I nuläget är den öppna arbetslösheten på Gotland cirka 3,5 procent, och inklusive personer i olika program hamnar ön på runt sex procent.
- När det såg riktigt mörkt ut för några år sedan, sade prognosen för Gotland att arbetslösheten skulle gå upp till nio procent, men så illa blev det aldrig, konstaterar Kristina Ersson, chef för Arbetsförmeldingen på Gotland.
Hon slår också fast att den gotländska arbetsmarknaden är förhållandevis stabil, oavsett både konjunktur och regering.
- Men vi är lite oroliga för ungdomarna just nu, de måste ut i arbete, säger hon och håller med dem som betonar vikten av utbildning för att öka chanserna till arbete.
- Ja, många pratar om det och vi måste stämma in i den kören. Minst en utbildning, efter gymnasiet, är i princip ett måste i dag, säger hon.
Bland dem som utbildar sig i jakten på arbete finns kvartetten Hanna Johansson, Hanna Karlsson, Andreas Andersson och Johanna Thomsson, som pluggar på Högskolan på Gotland. De hoppas förstås på jobb efter utbildningen, men alla har inte funderat så mycket på vilka frågor som är viktigast inför just valet.
- Jag tycker mest det känns som att man står lite utanför samhället som student, man tittar på lite från sidan. Jag vet inte om det är bra eller dåligt, resonerar Andreas Andersson.
Bryter mönstret
En ung som bryter mot mönstret när det gäller vidareutbildning som krav för att få jobb, är 23-årige Henrike Bonté. Han gick byggprogrammet på gymnasiet, jobbade en sejour på fastlandet och är nu sedan ett och ett halvt år tillbaka fast anställd byggare vid husen på Galgberget.
I nuläget ser han inte något akut behov av vidareutbildning.
- Nej, inte för stunden. Det är klart att man vill lära sig mer, men här lär man sig något nytt varje dag av gubbarna, ler Henrik Bonté.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!