Utbildning prioriteras inom äldreomsorgen

Statsbidragen som skulle gå till att lindra ensamhet och sociala insatser vid matdistribution, kommer i första hand att användas för att höja kvaliteten i verksamheten. ”Tonvikten läggs på utbildning”.

Gotland2021-06-10 18:41

Vid socialnämnden sammanträdde på torsdagen diskuterades hur statsbidragen ska användas och en omprioritering gjordes. Beslutet som togs vid förra mötet handlade om att pengarna skulle användas till ett stort batteri av åtgärder, bland annat social tid i samband med matleveranser.

– Att bryta ensamhet bland de äldre är viktigt för oss, ger Rolf Öström (M) ordförande i socialnämnden som ett exempel.

Nu visar det sig att det blir mindre pengar till vidareutbildning av personalen i den så kallade Äldreomsorgslyftet. Det statliga bidragen kommer att sjunka rejält under 2022 och 2023. 

– Vi trodde att vi hade mer pengar att spendera. De medel vi har måste i första hand gå till utbildning. Det är viktigt för att höja kvaliteten i verksamheten. Det ger effekt på sikt, bland annat för att minska sjuktalen, säger Rolf Öström. 

Nästa år kommer 21,2 miljoner kronor av totalt 29 miljoner kronor i statsbidrag till äldreomsorgen att behöva användas för att klara äldreomsorgslyftet.

– Detta tycker jag är rätt väg att gå och är bra både för de verksamheter vi har i egen regi och för de privata utförarna, säger socialnämnden ordförande Rolf Öström (M).

Mer pengar till äldreomsorg kommer från regeringen efter en politisk överenskommelse mellan M, KD och V. Det är ännu oklart hur de ska användas.

- Det var också 29 miljoner som vi inte vet vad vi ska använda till än, säger Rolf Öström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!