När gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträdde i går slog de fast att det blir Folkhögskolan som får ta den största delen av nämndens sparbeting på 5 miljoner kronor. Skolan ska minska sina kostnader med 3,5 miljoner kronor nästa år.
På Folkhögskolan i Hemse kom beslutet som en kalldusch.
– Gotlands Folkhögskola syns ute i landet och är en enormt stor dragningskraft till Hemse och Fårösund, säger Isak Uitto.
Han flyttade till Gotland för att gå på "Folkan" med sin flickvän Allis Näs.
– Vi hörde att detta är en av de bästa folkhögskolorna i landet. Det vore synd att förstöra det ryktet, säger Allis.
Nedskärningen motsvarar 17 procent av regionens anslag till Folkhögskolan. Eftersom detta sammanfaller med att Arbetsförmedlingen drar tillbaka uppdragsutbildningar för 1,5 miljoner kronor måste Folkhögskolan banta sina kostnader med 5 miljoner kronor.
Besparingarna får stora konsekvenser. Folkhögskolans rektor Thomas Nilsson har tagit fram tre besparingsalternativ: Ett bygger på nedläggning av Folkhögskolan i Fårösund. Ett annat förslag bygger på att man tar bort hela verksamheten i Hemse.
Men nämnden ger tummen ned till båda dessa alternativen, för samtidigt som man klubbade besparingen slog man också fast att varken Hemse eller Fårösund får läggas ned. Och Folkhögskolan får inte heller lämna filmstudion i Fårösund.
– Det skulle innebära att vi lägger över kostnader på andra och då gör vi ingen skillnad, säger nämndens ordförande Andreas Unger (M).
Därmed återstår bara det alternativ som innebär höjda hyror på internaten och uppsägning av personal – vilket leder till nedläggning av en lång rad utbildningar:
Exakt hur det blir ska beslutas av rektorn, men i det scenario som han presenterade för nämnden i går innebär det nedläggning av den uppmärksammade utbildningen Ella Music, etableringskursen i Fårösund, deltidsgrupperna i både Hemse och Fårösund, samt utbildningen Livskraft.
– Livskraft är en utbildning för de som står allra längst från arbetsmarknaden. Att ta bort den utbildningen innebär ingen egentlig besparing för den kostnaden kommer att hamna någon annanstans, säger Aino Friberg Hansson (S).
Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker att förslaget har tagits fram för fort och yrkade på återremiss. När det inte bifölls deltog de inte i beslutet. Vänsterpartiet yrkade på avslag.