Utbildningar måste tas bort

Gymnasieskolan på Gotland tappar miljoner kronor varje år när ungdomskullarna minskar.Nu ser man över vilka utbildningar som måste tas bort.- Vi tappar 15,5 miljoner kronor i år, säger Jan Holmquist, chef för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

<7GT_Bildrubrik>tappar elever</7GT_Bildrubrik>. Region Gotlands tre gymnasieskolor står inför stora utmaningar när elevantalet minskar kraftigt. Nu diskuteras vilka utbildningar som ska tas bort.

<7GT_Bildrubrik>tappar elever</7GT_Bildrubrik>. Region Gotlands tre gymnasieskolor står inför stora utmaningar när elevantalet minskar kraftigt. Nu diskuteras vilka utbildningar som ska tas bort.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-02-18 04:00

Det är flera faktorer som ska tas hänsyn till när besluten ska tas om vilka gymnasieutbildningar de kommunala gymnasieskolorna ska erbjuda i framtiden. Inte enbart att elevunderlaget minskar.

- Det handlar bland annat om att vi har svårt att få praktikplatser i 15 veckor på vissa utbildningar, som till exempel sjöfart och fastighetsteknik. Det är ett måste för att kunna ha de utbildningarna. Samtidigt ska vi ta hänsyn till vilka utbildningar som Gotland har störst behov av framöver, säger Jan Holmquist.


Ekonomin styr
Målet för gymnasieskolan är att ha ett brett utbud av gymnasieutbildningar med hög kvalitet.

Men det är de ekonomiska resurserna som styr.

I början av veckan hölls ett seminarium där ungefär 45 personer från bland andra näringslivet, skolledare och fackliga företrädare deltog för att prata om de framtida utbildningarna på gymnasiet.

- Det var ett positivt möte, med stort engagemang bland deltagarna. Men vilka utbildningar som är i farozonen är alldeles för tidigt att säga, menar Jan Holmquist.

Nu ska man se över arbetsprocesser, bemanning och utbud för att anpassa verksamheten till ekonomin.

- Vi har till exempel ingen möjlighet att satsa extra på marknadsföring av vissa utbildningar som anses viktiga för Gotland men som i dag inte får så många sökande. Där hoppas vi att branschorganisationerna kan ta ett ansvar, säger Jan Holmquist.


Stort tapp
I dag finns 2 300 elever i den kommunala gymnasieskolan. Läsåret 2015-2016 är man nere i 1 700 elever.

Och budgeten som i dag är runt 250 miljoner kronor kommer att vara 37,4 miljoner kronor mindre år 2014.

En del program är också betydligt dyrare per elev på Gotland jämfört med rikssnittet. Det gäller bland andra VVS- och fastighetsprogrammet, vård- och omsorgs-programmet och bygg- och anläggningsprogrammet.


Beslut i april
I april beslutas om vilka gymnasieutbildningar som ska starta i höst. När det gäller det mer långsiktiga programutbudet så genomförs en genomgripande utredning av de olika programmen. Under våren planerar gymnasieskolan också att genomföra någon form av medborgardialog.

Elevkullarna
i gymnasiet minskar
stadigt just nu

År 2007 gick ungefär 2 700 ungdomar i de kommunala gymnasieskolorna.

I dag är siffran runt 2 300 elever.

Läsåret 2015-2016 är prognosen 1 700 gymnasieelever.

De program som har ett lågt antal sökande är bland andra hantverksprogrammet (finsnickeri), industritekniska programmet (svetsteknik), hotell- och turismprogrammet och de estetiska programmen med inriktning på bild och formgivning och teater.

Utbildningar med brist på APL-platser (arbetsplatsförlagt lärande på 15 veckor) är bland andra sjöfartsprogrammet, barn- och fritidsprogrammet, el- och energiprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!