Utbildningsdirektören: "Från och med nu är det politik"

På torsdagen svarar skoltjänstemännen på allmänhetens frågor i en webbsänd konferens. I nästa vecka inleds en bygdegårdsturné till de nedläggningshotade skolorna.

Torsten Flemming, utbildningsdirektör vid Region Gotland.

Torsten Flemming, utbildningsdirektör vid Region Gotland.

Foto: David Skoog

Gotland2020-10-07 20:00

VI SÄNDER DET STORA SKOLMÖTET LIVE KLOCKAN 18.00

Under förra året gav regionfullmäktige tjänstemännen uppdraget att utreda en framtida skolorganisation för Gotland. Utredningen slog fast att åtta skolor på landsbygden bör läggas ner, eleverna från sju av dessa föreslås flyttas till andra landsortsskolor. 

– På torsdag ska vi berätta om förslaget och svara på frågor. Det går att skicka in frågor till webbsändningen, vår moderator P-O Sahlberg sammanställer frågorna och ställer dessa till dem på plats, säger Torsten Flemming, utbildningsdirektör. 

Efter det digitala mötet med berörda och intresserade följer en bygdegårdsturné under vecka 42-44. Där är planen att politikerna ska stå i centrum och tjänstemännen ska vara på plats som expertstöd. Det blir öppna stormöten på de platser där de åtta nedläggningshotade skolorna ligger. Frågan om hur Gotlands skolorganisation ska se ut framöver går nu in i ett nytt skede. 

– Från och med nu är det politik, säger Torsten Flemming. 

Frågan är politiskt laddad och för drygt tio år sedan lades ett liknande förslag fram. Då slutade det med att bara en skola på landsbygden lades ner. 

– Jag är ganska säker på att politikerna förstod vad vi skulle komma fram till när de bad om en ny översyn. Det har gjorts ett grundligt arbete och de bör inte vara överraskade av slutsatserna, säger Torsten Flemming. 

Är du rädd att politikerna kommer vända nu?

– Jag har respekt för att politikerna måste ta hänsyn till fler aspekter av frågan. Men visst blir det här en fingervisning om hur vi ska jobba vidare. 

Hur då?

– Ett icke-beslut är också ett beslut. Det är nu vi måste bestämma oss för hur vi vill ha det framöver. 

Vad menas med det?

– Just nu ser siffrorna för andelen behöriga lärare bra ut om man jämför Gotland med riket som helhet. Men vi ser stora problem med kompetensförsörjningen i framtiden. Frågan är vilken nivå vi ska lägga oss på. Det handlar barnens möjlighet till en likvärdig skola. 

I dokumentet "Framtidens förskola och grundskola" konstateras att skolan inte är likvärdig för alla barn på Gotland. Som exempel lyfts att det läsåret 2017/18 fanns en mycket stor spridning i gymnasiebehörighet mellan grundskolorna. Den med lägst andel hade 55 procent, i den med högst andel hade 95 procent behörighet till gymnasiet. För närvarande har Gotland 36 kommunala grundskolor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!