Statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Anna Ekström meddelade på torsdagseftermiddagen att all undervisning i gymnasieskolan ska ske på distans mellan 7 december och 6 januari. Anledningen är att regeringen vill bromsa smittspridningen i landet och förhoppningen är att åtgärden ska få så stor effekt att skolorna kan öppna igen till vårterminen.
Torsten Flemming, utbildningsdirektör på Gotland, är förvånad över beskedet.
– Det var väldigt överraskande och väldigt kort varsel.
Wisbygymnasiet bedriver redan delar av undervisningen på distans.
– Vi var väldigt nöjda med anpassningen vi gjorde för bara någon vecka sedan, då vi gick över till delvis distansundervisning en årskurs i taget. Det har inneburit en stor lättnad för verksamheten och sjuktalen har också gått ner på gymnasiet. Vi hade hoppats få fortsätta med det fram till jul i alla fall, säger Torsten Flemming.
Tycker du att det är ett felaktigt beslut?
– Nej, vi har hela tiden sagt att det finns de som är experter på smittskydd och litar på dem och följer de restriktioner som kommer, såklart. Det här är ju en bedömning man gjort av läget i landet i stort och utifrån att många regioner har en andra våg som är riktigt besvärlig. Det är bara att respektera den bedömningen.
Att all undervisning ska ske på distans redan från måndag ger väldigt lite tid att ställa om, men Torsten Flemming säger att de har en plan B och erfarenhet från i våras.
– Vi har lärt oss att det kan komma ändringar med kort varsel och vi klarade det väldigt bra i våras. Det är inte problemet, men vi ser att vi har elever som kom efter under våren och resultaten har sjunkit på gymnasiet.
Gymnasieskolan har redan en "utbildningsskuld" sedan i våras.
– Vi har elever som hade behövt vara i skolan för att komma i fatt och få hjälp och stöd av lärare.
Vad den nya restriktionen innebär i detalj och om det kan finnas undantag för vissa elevgrupper är ännu oklart.
– Jag har inte hunnit sätta mig in i det än. I våras hade vi vissa elevgrupper som var undantagna, som gymnasiesärskolan till exempel, säger Torsten Flemming.
Senare under torsdagen meddelade regionen att eleverna får en extra studiedag måndag 7 december och att det istället kommer att bedrivas undervisning efter ordinarie schema terminens sista dag, 18 december. Nationella prov kommer att genomföras på plats i skolan, liksom vissa praktiska moment i några klasser som inte kan göras på distans.
Förändringarna gäller inte gymnasiesärskolan.