Utbrott av bladätande insekt på ön – träd förlorar löv

På södra Gotland kommer det nu flera rapporter om askar vars löv försvunnit. Det är den lilla stekeln Tomostethus nigritus larver som är boven i dramat.

En hungrig Tomostethus nigritus-larv mumsar på ett askblad i Träkumla.

En hungrig Tomostethus nigritus-larv mumsar på ett askblad i Träkumla.

Foto: Sofie Regnander

Gotland2020-06-26 09:22

För ungefär en vecka sedan började Skogsstyrelsen på Gotland få rapporter om att askar på södra ön hade förlorat sina bladverk. 

– Det är en liten insekt, en bladstekel som härjar nu, berättar Karin Wågström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Stekeln, Tomostethus nigritus, är inte helt ovanlig i Sverige. Bland annat har man observerat skador på askar i stadsmiljöer. Den har också haft en hel del utbrott på olika ställen i Europa, särskilt i östra Europa. 

2016 fick Skogsstyrelsen på Gotland rapporter om stekeln på ön första gången, bland annat från Sanda socken. Även under 2019 observerades en del skador på askar. I år har avlövade askar rapporterats från flera platser söder om Visby, bland annat Tofta, Eskelhem, Hejde och Träkumla.

Riskerar träden att dö efter ett angrepp?

– Nej, träd har en förmåga att återhämta sig efter att de drabbats av bladätande insekter, säger Karin Wågström.

Enligt, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, äter Tomostethus nigritus bara blad från ask-arter. Steklarna övervintrar som puppor och de vuxna djuren kläcks fram på våren. Dessa lägger sedan sina ägg i samband med att askbladen slår ut. I början av juli går larven ner i marken och förpuppar sig. 

Också till länsstyrelsen har folk hört av sig med rapporter. 

– Många askar här är ju redan försvagade av askskottsjukan. Hur de klarar ett angrepp vet jag inte, men friska askar bör repa sig, säger David Lundgren, naturvårdshandläggare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!