För ungefär en vecka sedan började Skogsstyrelsen på Gotland få rapporter om att askar på södra ön hade förlorat sina bladverk.
– Det är en liten insekt, en bladstekel som härjar nu, berättar Karin Wågström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.
Stekeln, Tomostethus nigritus, är inte helt ovanlig i Sverige. Bland annat har man observerat skador på askar i stadsmiljöer. Den har också haft en hel del utbrott på olika ställen i Europa, särskilt i östra Europa.
2016 fick Skogsstyrelsen på Gotland rapporter om stekeln på ön första gången, bland annat från Sanda socken. Även under 2019 observerades en del skador på askar. I år har avlövade askar rapporterats från flera platser söder om Visby, bland annat Tofta, Eskelhem, Hejde och Träkumla.
Riskerar träden att dö efter ett angrepp?
– Nej, träd har en förmåga att återhämta sig efter att de drabbats av bladätande insekter, säger Karin Wågström.
Enligt, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, äter Tomostethus nigritus bara blad från ask-arter. Steklarna övervintrar som puppor och de vuxna djuren kläcks fram på våren. Dessa lägger sedan sina ägg i samband med att askbladen slår ut. I början av juli går larven ner i marken och förpuppar sig.
Också till länsstyrelsen har folk hört av sig med rapporter.
– Många askar här är ju redan försvagade av askskottsjukan. Hur de klarar ett angrepp vet jag inte, men friska askar bör repa sig, säger David Lundgren, naturvårdshandläggare.