Utbyggnaden av väg 73 invigd

Det var med två uppdrag som landshövding Marianne Samuelsson kom till invigningsfesten för utbyggnaden av väg 73 i går. Förutom att glädjas över att den olycksdrabbade vägen ska förpassas till historien, skulle hon framföra gotlänningarnas oro inför Rikstrafikens förslag om försämrad färjetrafik.

Gotland2005-09-21 06:00
Partytältsfesten hölls på en grusplan i Lidatorp, intill vägen som kommit att kallas dödens väg, sex kilometer norr om Nynäshamn. Allmänheten kom i busslaster för att fira, att den slingrigt enfiliga vägen äntligen ska byggas ut.
En stark och uthållig opinion har tryckt på regeringen och Vägverket under flera år. Nu är man i mål och på så vis var invigningsfesten verkligen en fest.
Invigningstalen handlade om den stora betydelse som en förbättrad infrastruktur kommer få för Mälardalsregionen.
- Satsningen på väg 73 är viktig, inte bara för Nynäshamn utan för hela regionen och Gotland. Utbyggnaden kommer att kosta, minst en miljard kronor, men det är den värt med tanke på de utvecklingsmöjligheter som en väl utbyggd infrastruktur skapar, sa exempelvis statsminister Göran Persson.
Gotlands landshövding Marianne Samuelsson invigningstalade inte, men såg däremot till att genomföra två andra uppdrag. Det ena var så klart att delta i själva spadtaget och representera den gotländska glädjen över en bättre förbindelse längs halva sträckan mellan Gotland och Stockholm. Det andra var motsägelsefullt nog att representera och framföra oron gällande den andra halvan, med anledning av Rikstrafikens förslag om försämrad och fördyrad färjetrafik.


Överlämnade 2 000 protester
Hon uppmärksammade Göran Persson på oron och överlämnade protestlistor med 2 000 namnunderskrifter, insamlade under ett dygn via gotländska.se.
- Jag gör allt jag kan för att informera regeringen och riksdagsledamöter om vår upprördhet. En bättre väg hjälper inte oss om Rikstrafiken tvingas höja priset på färjetransporter med 30 % och försämra turtätheten drastiskt, säger Marianne Samuelsson.
Hon delar ilskan som många gotlänningar känner inför Rikstrafikens förslag.
- Vi kan bara inte acceptera konsekvenserna som så drastiska försämringar skulle innebära. Vårt ö-läge medför transport- och konkurrensmässiga nackdelar som kräver särskilda insatser för att neutraliseras. Därför måste det finnas en vettigare uppgörelse att nå. Jag vill se alternativ. Det borde exempelvis gå att köra mer energisnålt, säger hon.
Göran Persson ville under gårdagen inte kommentera Rikstrafikens förslag.
- Jag har ingen anledning att kommentera en pågående beredning.
lSkulle förslaget vara förenligt med de transportpolitiska målen, som bland annat syftar till att säkerställa en transportförsörjning som ger förutsättningar för hållbar utveckling på Gotland?
- Det törs jag inte bedöma i nuläget, svarade statsministern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om