Utegångsfår får gå inne

I fjol avlivade han 500 sjuka lamm.Nu har han 540 nya - och stora planer på att utöka till 800 lamm. - Vi bestämde oss för att satsa ordentligt, säger Karl-Johan Bergbohm, på väg att få Gotlands största lammbesättning.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-02-16 04:00
GT hälsar på familjen Bergbohm i Rute en söndagseftermiddag i februari. Familjen har nu 540 lamm i sin ägo, i det nya lammhus som mäter imponerande 24x96 meter.
Men det var inte länge sedan som man tvingades avliva hela sin besättning - då runt 500 lamm.
- Det var inte roligt. Då gällde det att spotta i nävarna, säger Karl-Johan Bergbohm, som äger hälften av besättningen.
Den andra hälften ägs av hans brorson Kristofer. Tidigare ägde Karl-Johan och brodern Gunnar lammbesättningen gemensamt, men då Gunnar avled för några år sedan tog Kristofer över hans andel. På gården arbetar dessutom Karl-
Johans son Johannes.

Virussjukdom
Det var under fjolåret som hans runt 500 lamm började visa tecken på att allt inte stod rätt till.
- Lammen gick omkring och hostade, berättar Karl-Johan.
- De betedde sig som om de fått lunginflammation, säger Kristofer.
Man tog bland annat blodprover på lammen, och det visade sig handla om virussjukdomen maedi-visna.
- Oftast när man får viruset sker det i samband med att man byter bagge. Sedan sprider det sig inom besättningen via saliv eller när lammen är i kontakt med varandra, med nosarna till exempel, säger Karl-
Johan Bergbohm.
Det finns ingen lag om att smittade besättningar måste avlivas. Men eftersom det inte finns något bot mot sjukdomen, och allt fler i familjens besättning blev allt sämre, tog man ändå det smärtsamma beslutet.
De 500 lammen avlivades under augusti och september i fjol.

Utspridda
Familjen hade tidigare sina lamm utspridda på ett tiotal ställen i närheten av gården i Rute. När man väl bestämt sig för att åter satsa på lammuppfödning togs också beslutet att bygga ett ordentligt lammhus.
- Tidigare har lammen gått in och ut lite som de velat. Men när man haft maedi-visna är det bra om marken, främst utfodringsplatserna, får vila för att viruset säkert ska försvinna innan man släpper in nya lamm. Vi bestämde oss för att bygga ett lammhus, och när man bygger kan man lika gärna bygga lite större, resonerar Karl-Johan Bergbohm.
Den avgörande faktorn bakom beslutet att bygga lammhus och utöka besättningen var de två intresserade ungdomarna i familjen.
- Jag har ju två arvingar till gården och de är intresserade av att ta över. Därför tyckte jag att det var värt att satsa stort, säger Karl-Johan Bergbohm och nickar mot sonen Johannes, 17, och brorsonen Kristofer, 15.
Redan innan den sjuka besättningen avlivades, hade Karl-Johan läst i tidningen Land om Bo Johansson från skånska Slättaröd. Hans lammhus intresserade Karl-Johan, som gjorde ett "studiebesök" till Skånegården.
När Rutebonden sedan skulle bygga ett eget lammhus var det Bo Johanssons dito som fick "stå modell" - och när lammhuset var klart kunde skåningen dessutom sälja 300 lamm till Karl-Johan, som sedan köpt ytterligare lamm från totalt fem gotländska besättningar.
Under mars och april är det dags för lammning, och framöver hoppas Karl-Johan kunna utöka sin besättning till runt 800 lamm.
- Vi ska försöka få en fin avel på de här lammen också och inte bara ha dem som köttdjur, säger Karl-Johan Bergbohm - snart Gotlands störste lammbonde, som i veckan kommer att inviga sitt nya lammhus officiellt.















Maedi-visna är en virussjukdom som drabbar får och lamm men inte smittar människor.
Sjukdomen är ofta svår att upptäcka, men till symptomen hör andnöd (i regel bara vid ansträngning), ledinflammationer och vinglighet. Äldre smittade djur kan också drabbas av avmagring.
Maedi-visna drabbar oftast till att börja med enbart enstaka djur men kan på sikt sprida sig till en hel besättning.
Sjukdomen är obotlig.
Källa: Jordbruksverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om