Utforska vackra granatäpplet
Mytisk, vacker och outforskad.Utforska. Granatäpple är knappast standardkäk i våra trakter. Men frukten är lika spännande som sitt kärnrika inre.
Inte förrän nu börjar vi nordbor få upp ögonen för denna uråldriga hemlighet. Kockar med koll garnerar allt oftare sina rätter med de läckert karmosinröda kärnorna som ger en förförisk friskhet och ett sötsyrligt sting till såväl sallader som sötsaker.
Vi kan tacka invandrarna för att fjällen börjar falla från våra ögon. I Iran växer till exempel de små träden vilda och kan bli mycket gamla. Där är granatäpple en viktig ingrediens i maten, och utländska matbutiker är ett säkert kort när man är på jakt efter frukten.
ttt
Vårt mångåriga motstånd kan förstås bero på att granatäpplen är tämligen krångliga att äta. Det är ett attans pillarbete och väl inne i munnen uppstår det stora frågetecknet om kärnorna ska sväljas eller spottas ut ? ungefär som vindruvskärnor. Det finns granatäppelsorter som saknar kärnor, men de är tyvärr sällsynta på våra sega breddgrader.
Men har man väl lärt sig tricket att skilja ut det läskande fruktköttet från de bittra hinnorna och spridit ut de rödglänsande kornen över en ruccolabädd med smulad ädelost finns ingen återvändo. Det ser så rackarns grant ut och smakar ännu bättre.
Det vackra granatäpplet kan vara alltifrån svagt gult till mörkt rostrött. Skalet är läderartat och hållbart. Frukten kan förvaras i månader i kylskåp, och var förr därför en tacksam frukt för sjömän som färdades länge på haven.
ttt
Man bör välja frukter som känns tunga för sin storlek och inte har några fläckar på skalet. I ena änden finns den kronliknande blomman, vars form sägs ha inspirerat designen av den allra första kungakronan.
Fruktköttet ska vara klarrött, transparent och saftigt. Det kan pressas till jos - drinkingrediensen grenadin framställs av just pressade granatäpplen.
Så här kommer man åt det läckra innanmätet: Skär bort en tunn skiva under kronan. Skär sedan genom skalet på tre-fyra ställen med en vass kniv. Bänd upp frukten och peta ur kärnorna. Se till att få bort alla hinnor, eftersom de innehåller garvsyra och är väldigt beska.
Är du rädd om dina tänder bör du undvika att bita i de hårda kärnorna.
Låter det besvärligt? De mödan är frukten väl värd.
Fruktsallader, ost, bakverk, såser, fisk, fågel - allt klär en skönhet. Det visste redan de gamla egyptierna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!