"Utgår från att det här håller för en prövning" Fakta/Delikatessjäv
Räddningschefen Jan Bejrum beslutade nyligen på egen hand att ambulanshelikoptern hädanefter ska ersätta en av ambulansbilarna på dagtid.Men fattades beslutet av rätt person?Kommunförbundets jurist anser att Bejrums kopplingar till ägarstiftelsen kan göra honom jävig: Det räcker med att det finns en risk för partiskhet för att man inte ska delta i handläggning eller beslut.
Räddningschefen Jan Bejrum föredrog ärendet för kommunstyrelsen, men beslutet var hans eget.
Nu är frågan om han var rätt person att fatta beslut. Jan Bejrum är inte bara förvaltningschef, utan också styrelseledamot i den stiftelse som har ägt driftbolaget SOS-helikoptern Gotland AB.
<span class=MR>Två stolar</span>
Dagarna innan Bejrum fattade beslutet om den vidgade verksamheten för helikoptern skrevs aktieinnehavet över på en ny ägare, men den affären är inte helt klar.
Den slutliga köpeskillingen avgörs av vilken verksamhet som SOS-helikoptern ska ha på Gotland. Det finns tillfällen när en förvaltningschef kan sitta på två stolar, när det handlar om kommunala bolag finns det undantag. Men i det här fallet handlar det om en privat ägare en stiftelse. Staffan Wikell som är jurist på Svenska kommunförbundet tycker att det lutar åt delikatess-jäv.
Det behöver inte konstateras att man är partisk. Det räcker med att det finns en risk för partiskhet för att man inte ska delta i handläggning eller beslut, säger han.
Räddningschefen Jan Bejrum tycker inte själv att han är jävig i frågan. Och kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren ställer sig bakom Bejrum:
Stiftelsen har ju ingen roll i den dagliga driften av ambulanshelikoptern.
Jan Lundgren kan hålla med om att det möjligen kan handla om en viss grad av delikatess-jäv, men det tycker han inte är så allvarligt:
Det är ofta en fråga om subjektivt tyckande och svårt att undvika. Jag har själv blivit anmäld några gånger för delikatessjäv.
<span class=MR>Delikatessjäv</span>
Kommunjuristen Jan Olsson är inne på samma linje. Han anser att räddningschefen inte är jävig så länge han inte sitter med i driftsbolaget, utan bara är styrelseledamot i ägarstiftelsen.
Men Jan Olsson säger också att om bolaget har ekonomiska problem, så kan saken komma i ett annat läge.
Då kan det vara en fråga om delikatessjäv.
Och SOS-helikoptern Gotland AB har ekonomiska problem.
De senaste tre årsredovisningarna visar att intäkterna från verksamheten inte har täckt bolagets kostnader. År efter år har bolaget tvingats att knapra på sina tillgångar.
För min del är det oviktigt om driftbolaget tjänar någon krona på den här affären. Det viktiga är att det innebär en besparing för Gotlands kommun, säger Jan Lundgren.
Men när det finns en tveksamhet kring räddningschefens opartiskhet, vore det då inte lämpligare om räddningschefen hölls utanför alla helikopterbeslut?
Hade vi haft någon misstanke om jäv så kunde vi i kommunstyrelsen ha fattat beslutet, men ingen av oss hade ens någon tanke på att det skulle kunna vara jäv. Jag utgår från att det här håller för en prövning, säger Jan Lundgren.
Delikatessjäv är den mest opreciserade formen av jäv för beslutsfattare eller tjänsteman att handlägga visst ärende i offentlig förvaltning.
Delikatessjäv kan föreligga om det i övrigt finns någon omständighet som kan rubba förtroendet till beslutsfattarens opartiskhet i ärendet. Det är en generalklausul för situationer där bristande objektivitet kan befaras, t.ex. särskilda personliga eller ekonomiska relationer mellan handläggare och parten eller intressenten.
Källa: Nationalencyklopedin.
Jävig. Ett par miljoner kronor ska kommunen spara när ambulanshelikoptern tar över transporterna från en av ambulanserna. En god affär för både kommunen och helikopterbolaget, men var det rätt person som fattade beslutet? Räddningschefens kopplingar till SOS-helikoptern gör honom jävig, menar kommunförbundets jurist.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!