Utköpt chef fick behålla fallskärm – trots nytt jobb

I en ny granskning avslöjar Expressen att höga chefer i kommuner och regioner fått dubbla ersättningar från skattebetalarna. En av dem är tidigare tillväxtchefen i Region Gotland, Nils-Erik Selin.

Nils-Erik Selin under tiden som tillväxtchef i Region Gotland. Numera är han chef för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Oxelösunds kommun.

Nils-Erik Selin under tiden som tillväxtchef i Region Gotland. Numera är han chef för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Oxelösunds kommun.

Foto: Emil Lundberg/Vilda Engström

Gotland2024-04-16 19:00

Nyheten i korthet

  • Expressens granskning avslöjar att Nils-Erik Selin, tidigare tillväxtchef i Region Gotland, har fått dubbla ersättningar trots ny anställning.
  • Selin erhöll en fallskärm på 15 månadslöner när han lämnade Region Gotland, trots att han snart fick nytt jobb.
  • Granskningen belyser även att Selin tidigare fått dubbla fallskärmar, efter sin tid som kommunchef för Gnesta kommun där han fick sluta 2015.

Efter att ha anställts 2018 som tillväxtchef i Region Gotland, tvingades Nils-Erik Selin lämna sitt uppdrag efter två år. Men han lämnade inte ön tomhänt – ett fallskärmsavtal på 15 månadslöner följde med den då 59-årige toppchefen.

Nils-Erik Selins anställning vid regionen avslutades 31 januari 2021, formellt sett, men hade lämnat sin tjänst redan i december i och med beslutet att köpa ut honom. Något som enligt Region Gotland skulle kosta nära 900 000 kronor, en av de då dyraste överenskommelser som nåtts inom regionen under de senaste åren.

undefined
Nils-Erik Selin under tiden som tillväxtchef i Region Gotland. Numera är han chef för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Oxelösunds kommun.

I en nyligen publicerad granskning som Expressen har gjort, framkommer det att Region Gotland, trots att Nils-Erik Selin fått ett nytt toppjobb i en annan kommun bara ett halvår senare, betalat ut hela avgångsvederlaget. Enligt Expressen handlar det även om mer pengar, 1,1 miljoner kronor, än tidigare uppgifter på knappt 900 000.

Expressens granskning består av en serie artiklar som nyligen publicerats under namnet "Fallskärmsjägarna", och som visar att 119 sparkade direktörer och höga chefer i kommuner och regioner fått dubbla ersättningar från skattebetalarna.

Nils-Erik Selin, är en av flera högt uppsatta chefer inom skattefinansierad verksamhet som lyfts fram men som också konfronteras i granskningen.

– Jag säger inte nej till sånt som är positivt för mig. Jag tror de flesta skulle agerat likadant, säger han till Expressen som en kommentar till att han tagit emot en stor del av sin fallskärm från Gotland när han redan fått nytt jobb.

undefined
Region Gotlands uppgörelse med Nils-Erik Selin innebar en fallskärm på drygt 1 miljon kronor, enligt Expressens uppgifter.

Kartläggningen av Nils-Erik Selin visar även att han, innan sin tid i Region Gotland, erhållit dubbla fallskärmar. År 2015 tvingades Nils-Erik Selin sluta som kommunchef för Gnesta kommun. Han fick då 14 månadslöner i avgångsvederlag, genom ett avtal som dock hade tillägget att all lön som han fick vid annan anställning räknas av, för att undvika dubbla ersättningar.

Ett avtal som inte fungerade i praktiken, skulle det visa sig, då han samma månad startar ett konsultbolag som tar uppdrag för bland annat Håbo, Örebro och Oxelösunds kommuner. Eftersom han fakturerade allt genom egen firma, kunde han samtidigt få ut full fallskärm från Gnesta, konstaterar man i Expressens granskning.

När tidningen söker upp och ställer frågor till Nils-Erik Selin, om både tiden i Gnesta men också på Gotland, förnekar han att det var ett medvetet beslut att ta uppdrag som konsult. Han uppger vidare att allt har skett "enligt spelets regler", även om han också inser att det kan se illa ut.

Det finns enligt Expressens granskning fler fall där sparkade chefer inom kommun och region startat egna bolag och på så sätt kunnat behålla avgångsvederlag och därmed få dubbla ersättningar. Redan för flera år sedan, som ett försök att stävja detta, införde Göteborgs kommun regler om att sparkade direktörer sedan tiotalet år tillbaka också räkna av företagsintäkter mot fallskärmen.

Även Helagotland har varit i kontakt med Nils-Erik Selin. Han vill inte vidare kommentera uppgifterna i Expressens granskning, men bekräftar att uppgörelsen med Region Gotland inte varit villkorad med att ersättningen vid annan anställning skulle räknas av, för att undvika dubbla ersättningar.

undefined
Region Gotlands HR-chef Lotta Israelsson var själv inte inblandad i Nils-Erik Selins överenskommelse, men uppger att liknande avtal fortfarande skrivs, även om de enligt henne är få.

Helagotland har ställt frågan om avräkning till Region Gotlands HR-chef, Lotta Israelsson, och hur det kommer sig att Region Gotland inte har regler om detta, likt de som Göteborgs kommun införde för flera år sedan.

I sitt svar, via mejl till redaktionen, understryker Lotta Israelsson att det är en ytterst liten del av anställningarna inom regionen som, likt i Nils-Erik Selins fall, avslutas på grund av andra skäl än sjukdom.

– Där är varje ärende unikt och föregås av en förhandling. I den förhandlingen avgörs bland annat om avgångsvederlaget ska vara avräkningsfritt avseende inkomster från annan arbetsgivare eller inte.

Lotta Israelsson tillägger att man tar alla ärenden på stort allvar och utvärderar efter varje gång.

– Som arbetsgivare försöker vi alltid att få till överenskommelser som i det långa perspektivet blir så bra som möjligt för Region Gotland utifrån de möjligheter vi bedömer finns, skriver hon bland annat i sitt svar.

Texten har uppdaterats med Lotta Israelssons kommentarer. I en tidigare version skrev vi att hon sökts utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!