Utlandsjobb är drömmen
Många ungdomar på Gotland vill utomlands efter gymnasiet.
Eller jobb på ett callcenter på Irland.
Jobb i utlandet är drömmen för många ungdomar.
Drömmar som ganska lätt kan förverkligas.
Mer än hundra armar sträcktes i luften när arbetsförmedlingens chef Tina Ersson i går frågade hur många av ungdomarna, i den till bristningsgränsen fyllda Säveaulan, som funderade på att jobba utomlands efter gymnasiet.
Den årligen återkommande Framtidsdagen arrangerades och gymnasieskolorna på Säveområdet hade förvandlats till ett jättelikt informationscentrum för högskolestudier, studentliv, studieekonomi och arbetsmarknad.
Det är öns gymnasieskolor, arbetsförmedlingen och vuxenutbildningsanordnare som står bakom dagen. Och gruppen de vänder sig till är i första hand alla de elever som går ut gymnasiet i vår. Men även vuxenstuderande och andra arbetssökande.
Paneldebatt
Oavsett vilket yrke, studieinriktning eller utbildningsort du funderat på så fanns det information att få. Polisen, Luftfartsverket och Försvarsmakten var där. En lång rad högskolor och universitet, liksom komvux, Gotlands folkhögskola och CSN, för att bara nämna några.
Dagen inleddes med en paneldebatt då studenter och före detta studenter berättade om sina studie- och yrkesval och om sitt studentliv.
Debattledare var Tina Ersson och det var i det här sammanhanget hon ställde frågan om utlandsstudier. Och fick ett sådant enormt gensvar. Ungefär var femte elev räckte upp handen.
Rådet att ge sig ut i världen gav även flera av deltagarna i panelen.
- Åk iväg! Se något annat än den här ön innan ni börjar plugga igen, sa Niklas Wennström, filmstudent på Högskolan på Gotland.
Om möjligheterna att få utlandsjobb berättade Peter Holm från arbetsförmedlingen/utland i Stockholm. Och det han sa var mycket hoppfullt.
- Utländska arbetsgivare gillar svenska ungdomar. Ni har rykte om er att vara punktliga, hålla tider och jobba hårt, sa han.
Varje år tar Peter Holm emot rekryterare från en rad utländska företag som söker svensk arbetskraft. Disneyland utanför Paris är ett företag som återkommer varje höst och vår.
- Dom söker allt från städare till hotellpersonal och personer som klär ut sig till Musse Pigg och går runt på nöjesfältet, berättade han.
Cirka 50 svenska ungdomar rekryterades i början av det här året.
- Nästa rekrytering sker i september, sa Peter Holm.
Jobb i Europa, inom EU, är det som är lättast att få. Då slipper man också krångel med arbetstillstånd, visum och liknande.
Många svenska ungdomar vill till USA. Men att få jobb där är svårt, sa Peter Holm.
- Du måste ha ett greencard för att ha rätt att jobb. Det kan fås genom ambassaden, men det är omständligt och svårt,sa han.
Den som vill till USA för att lära sig engelska rekommenderar han i stället att söka jobb på Irland, Skottland eller England.
- På Irland har vi ganska gott om jobb att förmedla, sa han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!