Utökad camping i skyddat område

Husvagnar ska få stå i sex veckor på campingplatser inom strandskyddat område. Det har kommun och länsstyrelse enats om.

Gotland2009-08-04 04:00
Hittills har Gotlands kommun tyckt att sex veckor är att betrakta som en "normal semesterperiod".
Men länsstyrelsen har haft uppfattningen att tre veckor är mer normalt. Nu har man alltså enats om att sex veckors camping på samma plats kan vara acceptabelt även med hänsyn till det rörliga friluftslivet.

Friluftsliv
- Camping är ju också ett sorts friluftsliv, men den ska vara rörlig så att platsen är tillgänglig för alla. En del vill ha husvagn på samma ställe från april till oktober, men för det krävs dispens från strandskyddet och bygglov. Och sex veckor är ändå en ganska lång tid, säger Anna-Lena Fritz, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.
- Men räcker det då om man flyttar sig inom området efter sex veckor?
- Ja, i princip skulle man kunna det, men något sådant har aldrig prövats vad jag vet. Dyker frågan upp får vi ta ställning till det då.
Sexveckorsregeln gäller på strandskyddade områden som är avsedda för camping. Inom andra strandskyddsområden är tre veckor fortfarande maxtiden för hur länge man får ställa upp en husvagn, husbil, ett tält eller en villavagn.
På andra platser i naturen tillåter kommunen fem veckors camping, uppger byggnadsinspektör Per Hansén på stadsarkitektkontoret. Förutsatt att markägaren är med på det. För uppställning under längre tid krävs bygglov.
Den som äger campingplatsen har ansvaret för att se till att ingen campar längre än sex veckor på samma plats. För att få stanna längre ska länsstyrelsen ha givit dispens. Men några sådana ansökningar för innevarande säsong kommer man inte att hinna ta ställning till på länsstyrelsen. Den som vill campa längre får söka dispens till nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om