I går informerades personalen på Gotlands Media AB - företaget bakom bland andra GT, GA och helagotland.se - om beslutet att utöka samarbetet mellan redaktionerna.
Under nästa år kommer papperstidningarna och webbredaktionen att flytta samman till gemensamma lokaler, med total öppenhet mellan redaktionerna kring besluten av vilka artiklar som ska göras till respektive tidning.
Totalt har man för avsikt att göra sig av med 7,5 redaktionella tjänster, av dagens närmare 50.
Indragna statsstöd
Sören Andersson, vice vd i ägarkoncernen, Norrköpingsbaserade NTM, motiverar beslutet med att människor i dag läser färre papperstidningar och allt mer via bland annat internet.
Men i grunden ligger också en indragning av det statliga taltidningsstödet, som för Gotlands Medias del ger tre miljoner kronor om året.
De pengarna går till den avdelning som gör GT:s och GA:s taltidning, läser in nyheter till den egna radiostationen och sköter webbsidan helagotland.se. I dagsläget arbetar där sex personer fördelade på 4,5 heltidstjänster, samt en redaktionschef.
Bättre produkt
Sören Andersson medger att det arbetar fler personer på den redaktionen än vad som faktiskt går åt för taltidningsproduktion, men han menar att man ändå måste varsla alla 4,5 tjänster när det statliga taltidningsstödet - som finansierar dessa tjänster - försvinner.
Dessutom ska ytterligare tre tjänster sägas upp i rena samordningsvinster, och en tjänst per papperstidning ska flyttas över till webbredaktionen.
Hade den här omorganisationen gjorts om inte regeringen tagit beslut om indraget taltidningsstöd från 2013?
- Nja, jag tror ändå att vi hade behövt ta en diskussion kring organisationen, säger Sören Andersson.
Trots att avsikten alltså är att varsla 15 procent av personalen, menar ledningen att den gotländske läsaren kommer att få två bättre papperstidningar och en bättre webb.
- Tidningarna kommer att bli mer olika varandra, hävdar Gotlands Medias vd Marie Ahlgren, som är fast besluten att varje papperstidning även i fortsättningen ska ha minst 55 procents eget material, eftersom det är gränsen för vad som ger statligt presstöd.
Ulf Hammarlund, redaktionschef på GT, tror att förändringen är ett måste:
- Det är nödvändigt; om vi ska fortsätta ha två tidningar på Gotland kan vi inte sitta med armarna i kors, resonerar han.
Facklig oro
Fackklubben på GT och Nya Medier, den avdelning där webb-/taltidningspersonalen jobbar, oroas såväl för sina medlemmar som för hur det journalistiska innehållet påverkas.
Fackliga förhandlingar är ännu inte inledda.