Utomhusturism är det nya heta för Gotland

Nära tio miljoner kronor satsas under två och ett halvt år. Utomhusturism utan säsonger där Gotland är ett lika självklart resmål höst och vår som sommar lanseras i en ny satsning.

Plus två grader och snöflingor i luften, men Morgan Sjöström trivs utomhus i alla väder och jobbar för att fler ska upptäcka Gotland hela året. Medhavd ved och en plåt att elda på lämnar få avtryck.

Plus två grader och snöflingor i luften, men Morgan Sjöström trivs utomhus i alla väder och jobbar för att fler ska upptäcka Gotland hela året. Medhavd ved och en plåt att elda på lämnar få avtryck.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-12-13 08:33

En gråkall vind, två plusgrader och knappt dagsljus, kan tyckas som en mardröm för att lyfta Gotland som turistmål. Inget kan vara mer fel, enligt Morgan Sjöström som är projektledare för Gotland OUT.

– Det känns bra. Det är december, men inga minusgrader eller regn och jag vill sluta prata säsong, säger han.

Med avstamp i besöksnäringsstrategin som Region Gotland antog 2019 läggs 9,3 miljoner kronor, hälften från EU och hälften från regionen, i projektet Gotland OUT via organisationen RF-SISU Gotland.

– Projektet syftar till att stärka Gotland som en hållbar outdoordestination. År 2027 ska Gotland vara norra Europas mest attraktiva resmål och vi vill bli ett center för outdoorturismen, säger Morgan Sjöström och hänger på sig ryggsäcken.

Vi vandrar över hala klippor där vattnet sipprar fram. Nedanför slår vågorna mot land när Morgan slår läger för att klyva ved och få igång en värmande eld. Eftersom han vill lämna stranden lika orörd som innan, har han med en plåt att elda på.

– Med ett ökat intresse måste kunskapen kring allemansrätten fräschas upp och alla har ett ansvar, säger han och berättar om sitt synsätt på Gotlands gyllene läge.

Jämfört med exempelvis stora skidorter har Gotland säsong året runt, för den som vill cykla, vandra eller springa.

– Vi har en sån otrolig variation av naturresurser och kulturmiljöer inom ett begränsat område. Och det går lika bra att vandra här nu i december som i juli – men du måste ha kläder och rätt utrustning, säger Morgan Sjöström.

Han tror att antalet företag som jobbar med outdoorturism på Gotland skulle kunna tiodubblas, med tusentals nya naturintresserade friluftstörstande besökare hela året om.

– Första mars till sista november skulle vi kunna bli bättre än alla andra destinationer i Sverige.

För att nå dit ska 15 gotländska företag och lika många idrottsföreningar knytas till projektet. 

– Låt Gotland bli ett centrum för att gå friluftskurser, en idrottsförening kan till exempel lära folk att orientera, säger Morgan Sjöström och berättar att flera företag och idrottsföreningar redan anmält sitt intresse för att vara med i satsningen.

Han tror att Gotland bara har sett början och att det finns massor kvar att utveckla. Född och uppvuxen i Umeå ser Morgan Sjöström en skillnad.

– I Umeå finns det en tradition av att umgås utomhus. Det finns vindskydd, vandringsleder och en infrastruktur. Här är det först nu vi ser vandringsleder värda namnet.

Corona och social distansering sedan i våras har bidragit till att på kort tid få upp intresset för naturturism.

– Vi ser besöksrekord i naturreservaten. Länsstyrelsen har haft räknare på Klintkustleden och sett att det är väldigt mycket folk ute, säger han och berättar att han själv märker av det när han vistas i naturen med sin familj, sambon Torun och två barn, sex och fyra år gamla.

Familjelivet går utmärkt att kombinera med äventyr i naturen, menar Morgan Sjöström och hoppas att fler ska inspireras.

– Oftast far vi ut och cyklar eller vandrar, äter ute och bara har det gött. 15 dagar i somras cyklade vi på norra Gotland, sexåringen cyklade 30 mil och vi älskar att vara ute på lite längre turer, säger han och berättar att fyraåringen gillade de fyra nätterna i tält i oktober.

De färdiga vandringsleder och utflyktsmål med grillplatser som står redo, menar han, är bra att börja med för den som är ovan, men som vill uppleva Gotland utomhus så här års. 

– Ta på dig varma kläder och välj en fin plats – det är inte svårare än så. Vi har i storleksordningen 140 naturreservat, flera vandringsleder och så mycket resurser därute. Det är bara att sticka ut!

Rätt kläder, matsäck och grejer att göra upp eld med gör utflykten trevligare. Föräldrar som vill få sina barn att släppa spel och mobiltelefoner för ett tag råder han att fortsätta göra det familjen gillar att göra hemma, men utomhus.

– Börja med de intressen man har. Tycker man om att springa gör man det, tar med fika och stannar ute lite längre. Gillar man att laga mat kan man testa att göra det utomhus, säger Morgan Sjöström.

Oavsett hur man vistas i den gotländska naturen, poängterar han, är det viktigt att alltid ta med sig skräp och att lämna så få avtryck som möjligt:

– Upptäck öns varierade natur, men visa hänsyn till grannar, markägare och andra människor som rör sig ute i naturen. 

Fakta

Besöksnäringsstrategin pekar ut outdoor och naturturism, tillsammans med natur och kultur samt mat och dryck, som ett av tre fokusområden för att öka antalet besökare och få fler företag att blomstra.

Morgan Sjöström är sedan tre månader projektledare för Gotland OUT hos RF-SISU Gotland.

Sedan en månad är Nadja Lindh kommunikatör och målet är att få med 15 idrottsföreningar och lika många företag i projektet.

9,3 miljoner kronor satsas i 2,5 år, hälften från EU och lika mycket från Region Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!