Utredaren: Brommabeslut kan tas nästa år

Regering och riksdag bör kunna fatta beslut om Bromma flygplats redan nästa år, enligt regeringens utredare Magnus Persson. Processen att avveckla flygplatsen tar sedan mellan tre och fem år. Tills vidare finns det utrymme för inrikesflyget på Arlanda.

Bromma flygplats.

Bromma flygplats.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gotland2021-08-31 11:59

– Det finns insatser som kan göras genast men också sådana som sträcker sig över decennier. De förutsättningsskapande besluten tycker jag man kan ta snarast och min bedömning är att om man rullar på den här processen så skulle riksdag och regering kunna fatta beslut under nästa år, säger Magnus Persson på en presskonferens.

– När sådana beslut är fattade sker en genomförandeprocess som tar minst tre år och högst fem år. Någonstans 2025–27 kan Swedavias engagemang i Bromma vara avvecklade, säger han.

På kort sikt kan inrikesflyget rymmas på Arlanda, framhåller Persson.

– Jag bedömer att på kort sikt kan linjeflyget rymmas på Arlanda. Man kan möjligen se det som ett möjlighetsfönster utifrån de låga volymer som finns i dag även om man inte alltid får sina ägda start- och landningstider, säger han.

– På lite längre sikt kommer det vara en turbulent marknad och alla flygbolag kommer inte kunna hålla den volym som man hade 2019. Därmed kommer också de flygbolag som i dag finns på Bromma att komma få rättigheter.

Han har haft tre månader på sig för arbetet med utredningen.

– Jag har inte haft i uppdrag att titta på Arlandas långsiktiga utveckling. Jag har heller inte haft i uppdrag att komma till ett ställningstagande om Bromma ska avvecklas eller inte, eller ha en egen prognos gällande flygets framtid.

Han understryker dock att många flygplatser blöder ekonomiskt och behöver förändrad verksamhet.

Magnus Persson betonar också att det är utrikesflyget som kommer driva flygandet i framtiden.

Utredaren framhåller att en utmaning är föroreningen i marken kring Bromma flygplats:

– Normalpraxis i det här som jag bedömer är att Swedavia och staten tar ansvar så man kan bedriva motsvarande verksamhetsnivå som en flygplats, det vill säga ha industrier eller handel, med andra ord där folk inte befinner sig permanent.

– Det är mycket stora osäkerheter kring det här. Det rör sig om några hundra miljoner men kan också dra iväg till miljardbelopp beroende på hur stort och omfattande det här visar sig vara.

Angående eventuellt största hinder för en nedläggning, säger utredaren:

– Det är en väldigt komplex process att peka ut något enskilt hinder. Jag tycker inte det finns några extremt stora hinder, det går att göra enligt de förslag jag gjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!