Utreder om de gotländska hamnarna ska bolagiseras

En bolagisering av de gotländska hamnarna utreds för närvarande på kommunens ledningskontor. På de flesta andra håll i landet så har kommunerna bildat särskilda hamnbolag.

Gotland2004-08-07 04:00
­ Det finns anledning att se om man kan ha en rationellare organisation, till exempel genom samutnyttjande av personal. kanske kan man också sälja en del av de mindre hamnarna. det kan till exempel gälla småbåtshamnar.
<span class=MR>Handhar utredningen</span>
Det säger Karl-Gustav Roos, som har hand om utredningen och som han räknar med ska vara klar i slutet på oktober. Kommunen ska även i fortsättningen vara ägare. Men driften av kommunens hamnar ska skötas av ett hamnbolag.
Det bolaget ska bildas genom att stuveribolaget slås ihop med delar av kommunens hamnavdelning. Stuveribolaget, Gotlands Stuveri AB, ägs i dag till knappt 30 procent av kommunen medan näringslivet äger resten.
Så långt tycks alla vara med. Men det finns en oro på sina håll för att låta privata arrendatorer ha hand om småbåtshamnar. Oron gäller också vem som ska få bestämma om och ta ut hamnavgifter och risken för chockhöjning av avgifterna.

<span class=MR>Avgiftsfrågan ingår</span>
I dag är det kommunfullmäktige som beslutar om hamnavgifterna. Men avgiftsfrågan ingår också som en del i den utredning som Karl-Gustav Roos gör.
­ Just den frågan är knepig att lösa. Jag har inget svar på den i dag. Jag har precis kommit i gång med att sammanställa de uppgifter som behövs för utredningen, säger Karl-Gustav Roos.
Men även om det finns medlemmar i båtklubbar, som är oroliga för privata arrendatorer och för vem som ska bestämma om hamnavgifterna, så finns också förhoppningar hos andra föreningar om att få arrendera.
<span class=MR>Visat intresse</span>
Exempelvis har några av medlemmarna i båtklubben i Burgsvik vänt sig till kommunen och talat om att man är intresserade av att få arrendera hamnen i Burgsvik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om