Utredning om arbetsliv och familj placerar Gotland på hygglig nivå
TCO, Tjänstemännens centralorganisation, går ut i en rikstäckande kampanj för att få politiker och väljare att reagera på den undersökning man gjort om hur jobb- och familjesituationerna påverkar människor.Finns det förutsättningar att familjerna ska fungera i både arbetslivet, med dagis/skola och ha det harmoniskt hemma?Enligt rapporten erbjuder Gotland hyggliga förutsättning för både arbete, barnomsorg. Men antalet sjuka ökar ett tecken på stress, menar utredarna.
TCO:s ordförande Sture Nordh konstaterar: "Kraven i arbetslivet är alldeles för höga och de plikter man har som förälder respekteras inte av arbetsgivarna".
Men Gotland målas inte ut som något nattsvart län i jämförelse med övriga. Tvärtom fungerar det mesta riktigt bra.
Men vi vill fästa uppmärksamheten på att det kan vara svårt i dag att få det att gå hop med jobb och familjeliv, säger Mats Essemyr, gotlänning och en av utredarna på förbundets kansli i Stockholm.
Rent allmänt har det blivit tuffare att kombinera jobb och familjeliv och det visar sig i form av en skenande ohälsa, med stress och utbrändhet som synliga tecken på det.
Utredningen som grundas på statistik från olika myndigheter, visar att Gotland ligger bra till när det gäller jämställdheten. Gotland hamnar på sjätte plats i ett jämställdhetsindex, vilket visar att Gotland har jämförelsevis små skillnader mellan män och kvinnor när det gäller andelen högutbildade, sysselsatta och arbetslösa.
Man kan beskriva situationen som ganska bra, män och kvinnor har hyggliga möjligheter att verka på lika villkor, menar Mats Essemyr.
<span class=MR>Mindre skillnad på ön</span>
Löneskillnaderna och ohälsotalen ser bättre ut på ön än riket i övrigt. Det är också mindre skillnader i utbildningsnivå på Gotland.
Tyvärr finns det också en annan sanning, nämligen att lönenivåerna och utbildningsnivåerna är låga jämfört med övriga landet.
Det är bara skillnaderna mellan situationen för män och kvinnor som inte är så stor på Gotland.
Utredningen visar att barnen på Gotland ofta går i stora barngrupper. I åldersgruppen 0-3 år är det 78 procent som går i en grupp med 16 barn eller fler.
Inte särskilt bra, menar Mats Essemyr.
Födelsetalet på Gotland ligger på 1,59 barn per kvinna men 1,54 i riket.
Gotland hamnar på fjärde plats av landets alla län, och Mats Essemyr påpekar att skillnaden är mycket större mellan 1,59 och 1,54 än vad siffrorna kanske ger vink om.
Slutsatsen är att människor på Gotland inte avstår från att skaffa barn på grund av svårigheter med barnomsorgen tex. Man tycker att det är fullt möjligt att leva på Gotland och skaffa barn här.
Att det ändå föds få barn i Sverige förklaras med att de flesta numera väntar till tämligen sent i livet med att skaffa sitt första barn.
<span class=MR>Ligger under rikssnitt</span>
Ohälsotalet för Gotland (antal sjukpenningdagar bland annat) är lägre på ön än för övriga landet men antalet sjuka har ökat, vilket av TCO tolkas som ett tecken på stigande stress och utbrändhet. Men Gotland ligger fortfarande snäppet under riksstatistiken.
I kampanjen för att förbättra för människor i arbetslivet och på fritiden, pekar förbundet på den utredning och det förslag som ligger på Mona Sahlins bord sedan mitten av juni, ett förslag som i korthet går ut på att alla i arbetslivet skulle ha rätt till fem extra lediga dagar/år, som kan tas ut antingen som dagar eller timmar.
Förlaget har inte ens tagits upp i valdebatten.
Och det trots att det i grunden är den första reformen för minska arbetstid sedan 1973.
Mats Essemyr, gotlänning med tjänst som utredare på TCO:s centralkansli, presenterade rapporten i går som visar att Gotland slipper lindrigt undan.
Inga riktiga bottennapp noteras, det mesta som gäller barnomsorg, jämställdhet m m fungerar statistiskt bra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!