De senaste somrarnas värmeböljor har medfört höga temperaturer inomhus. Något som är besvärligt inte minst för många äldre. Socialförvaltningen bad därför Fastighetsförvaltningen vid regionen att utreda om krav på komfortkyla är nödvändig i kommande lokalprogram.
Fastighetsförvaltningsavdelningen har utrett saken och föreslår att socialförvaltningen i första hand bör ställa krav på att begränsa kyleffektbehovet med hjälp av arkitekturen vid nyproduktion. Det kan handla om att till exempel solskyddslameller för att skärma av solen. Det skulle kunna minimera kylbehovet och ökade driftkostnader som en komfortkylanläggning skulle innebära.
Fastighetsförvaltningen föreslår också att komfortkyla installeras i rummen, där varje brukare ska ha möjlighet att själv reglera temperaturen under värmeböljor. Som lösning för detta föreslår Fastighetsförvaltningsavdelningen en lösning i form av ett vattenburet kylsystem där rumsluften kyls ned med hjälp av tilluftsbafflar. Man skriver att det är svårt att beräkna hur mycket driftkostnaderna skulle öka vid installation av den här typen av anläggning, men man uppskattar att energiförbrukningen kommer att öka med 8 till 15 kilowatttimmar per kvadratmeter och år. Utredningen föreslår att solceller bör övervägas för att få ner driftkostnaden.
Utredningen ska tas upp på socialnämndens arbetsutskott i september.