Ingen medveten brottslig gärning bakom Inger Harlevis resor

Det finns många brister i Inger Harlevis agerande när hon bokade resor med ett annat resebolag än det som regionen har avtal med. Men det saknas även viktiga rutiner kring regionens dokumentation, det visar en ny extern utredning.

Inger Harlevi (M) avsade sig uppdraget som ordförande för regionfullmäktige i höstas efter att det uppdagats att hon köpt resor utanför regionens upphandlade avtal.

Inger Harlevi (M) avsade sig uppdraget som ordförande för regionfullmäktige i höstas efter att det uppdagats att hon köpt resor utanför regionens upphandlade avtal.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2024-12-18 11:15

Nyheten i korthet

  • Inger Harlevi (M), tidigare ordförande i regionfullmäktige, kritiserades för att ha bokat resor med ett annat resebolag än det regionen har avtal med.
  • En extern utredning visar att det finns brister i regionens rutiner och dokumentation, men ingen medveten brottslig gärning har förekommit.
  • Regionen kommer nu att stärka och utveckla sina rutiner, inklusive att göra kraven på utökad dokumentation tydligare.

I den 16 juli slutade Inger Harlevi (M) som ordförande i regionfullmäktige efter avslöjanden om att hon bokat resor utan att använda det resebolag som regionen har avtal med. På uppdrag av regiondirektör Stefan Hollmark har det externa bolaget Insatt AB i Jönköping nu färdigställt en utredning gällande regionens reserutiner.

Utredningen visar att Inger Harlevi under perioden januari 2020 till juni 2024 har köpt ett flertal resor från en annan resebyrå än den som regionen har avtal med. De resorna är direktupphandlingar som enligt regionens rutiner och policy inte är tillåtna. Utredningen visar även att det finns styrande dokument som reglerar den typen av resor men att de inte har följts, samt att det saknas flera skriftliga beslut för de resor som Harlevi har gjort under denna period. 

undefined
Regionfullmäktige i september 2023 med regiondirektör Stefan Hollmark i förgrunden.

Utredarna har heller inte kunnat hitta några skriftliga beslut på att Inger Harlevi fått i uppdrag att företräda regionen i Hansan och Cultural routes.

Men det är inte bara Harlevis agerande som får kritik. Enligt utredningen har attestering av resor skett utan kontroll av att det finns beslut om resorna eller att rätt resebolag använts. Regionen har heller inte gjort skillnad på om det rört sig om beslut eller information när frågan om prioritering av deltagande har tagits upp vid beredning och dokumentation.

Utredningen kommer nu med flera rekommendationer om hur regionens rutiner bör stärkas och utvecklas. De externa utredarna skriver även att de inte har funnit belägg för att någon medveten brottslig gärning har förekommit. 

– Min bild är att det har varit rörigt avseende beslut, dokumentation och tydlighet i hanteringen av den här personens resor. Det handlar både om bristande rutiner i organisationen i sig och på den förtroendevalda personens eget agerande i detta fall. Jag välkomnar rapportens insikter och vi ser nu över alla de rutiner som behövs för att säkerställa hanteringen framåt, säger Stefan Hollmark i ett pressmeddelande.

undefined
Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S), under regionfullmäktige hösten 2024.

Regionen kommer nu att se över delegationsordningen och rutiner kring attestering samt göra kraven på utökad dokumentation tydligare. 

– Det är viktigt att vi får ordning på det här. Vi som är förtroendevalda kommer att behöva resa utomlands ibland, det ingår i uppdraget så att säga. Allmänheten ska kunna känna sig trygga med att det finns ett tydligt syfte, tydliga beslut bakom vem som representerar och varför. Utredningen är tydlig med vilka förbättringsområden som vi nu behöver ta till oss. Det handlar ju i grunden om vårt demokratiska arbetssätt, med transparens och förtroende för att vi politiker agerar på medborgarnas uppdrag, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande.

Helagotland har varit i kontakt med Inger Harlevi som har avböjt att kommentera utredningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!