Utrustningen som räddar liv
Räddningstjänsten på Gotland har fått ny utrustning som dels kommer att underlätta och effektivisera brandmännens säkerhet, dels göra det lättare att identifiera var en person befinner sig i ett brinnande rum.Skärsläckaren kan bränna igenom en plåt på några centimeter på ett par sekunder. Värmekameran identifierar föremål från 0 till 500 grader med olika färger beroende på hur varma föremålen är.
Vid en demonstration igår visade man hur skärsläckaren mycket snabbt skär igenom både trä, betong och plåt. Den fungerar så att den sprutar ut en blandning av vatten och blästersand. Trycket är hela 300 bar, vilket kan jämföras med en vanlig brandsläckare där trycket bara är tio bar. Igår tände man på innehållet i en container och visade hur skärsläckaren snabbt tog sig igenom containerns plåtvägg, sänkte värmen inuti containern och slutligen släckte elden.
Mycket snabbare
- En stor fördel med skärsläckaren är att vi kan bekämpa en brand mycket snabbare än tidigare och samtidigt åstadkomma minimalt med skador, säger Henrik Johansson. Med värmekameran kan vi identifiera var branden befinner sig och gå in just där. Det betyder mindre skador på väggar och dörrar. Dessutom blir vattenskadorna mycket mindre eftersom skärsläckaren släpper ifrån sig endast ett dimmoln av vatten.
Släckaren är monterad i ett litet fordon som skall vara anpassat för de trånga utrymmen som finns på Gotland, inte minst i Visby innerstad.
- Jag ser framför mig en brand i ett hus i innerstan där det är trångt mellan husen, kanske ombyggt och tillbyggt och där brand sprider sig genom kryputrymmen. Där kommer både värmekameran och skärsläckaren att vara till stor hjälp för oss.
Placeras i Fårösund
Den nya säckningsutrustning kommer att placeras i Fårösund men skall betjäna hela Gotland.
- Anledningen till att den placeras i Fårösund är att man för några år sedan drog ner beredskapen där från fem till tre man, säger Henrik Johansson. Med skärsläckaren kan dessa tre personer jobba mycket effektivare.
Värmekameran, som också kommer att betjäna hela ön, placeras i Visby. Den fungerar som en infraröd kamera men kan ställas in för olika känslighet.
- Vi kan ställa in den så att den känner av föremål och personer som håller 0 till 150 grader, berättar brandmästare Jonatan Ahdrian: Men när den kommer in i ett hetare område ställer den om sig själv så att den känner av allting med en temperatur mellan 0 och 500 grader. Olika varma föremål återges med olika färger.
Vid demonstrationen igår fyllde man en byggnad med kall så kallad diskorök och ställde ut några värmeljus och satte en person i lokalen. Det gick mycket enkelt att identifiera var personen befann sig i lokalen och man kunde också se värmeljusen.
- Kameran kommer att vara till stor hjälp för rökdykarna, säger Jonatan Ahdrian. Istället för att krypa omkring i rökfyllda utrymmen kan man gå direkt på en eventuell person som befinner sig där.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!