I utvärderingen som gjordes några år efter sammanslagningen intervjuades rektorer, skolpersonal, elever, föräldrar och skolhälsovården om hur det hade gått både före och under sammanslagningarna av Hablingbo och Havdhem skolor, samt Träkumla och Lyckåkerskolan. Även Stenkumla har ingått i utvärderingen.
"Med facit i hand är alla nöjda och vittnar om att det fungerar mycket bra för både elever, lärare och föräldrar i de här sammanslagna skolorna", skrev dåvarande utvecklingschef Karin Nyström och planeringssekreterare Gunilla Carlson bland annat i sin rapport till barn- och utbildningsförvaltningen.
Eleverna var de som hade lättast att anpassa sig till flytten. För barnen i Träkumla/Stenkumla var övergången smidig, de kände redan många av sina nya klasskamrater eftersom de haft idrott och slöjd tillsammans och hade hälsat på i den nya skolan innan flytten. Eleverna i Hablingbo hade önskat att de fått besöka den nya skolan mer innan flytten, men samtliga elever var nöjda efteråt med att ha fått fler kamrater, fler lärare och bättre lokaler.
Både elever och föräldrar var nöjda med att eleverna fått fler klasskamrater och att de fått vänja sig vid en större skola inför flytten till högstadiet. Föräldrar vittnade också om att barnen blivit mer "framåt" och att barn med särskilda behov fått bättre hjälp.
Både lärare och föräldrar tyckte att beslutsprocessen var för utdragen. I Stenkumla/Träkumla uppstod en splittring i bygden eftersom vissa föräldrar flyttade sina barn i förtid när de förstod att skolan inte hade någon framtid.
Skolhälsopersonalen påpekade att Träkumla och Stenkumla skolor borde ha lagts ner samtidigt, det blev inte bra för de 20-tal elever som gick det sista året i Stenkumla. I Havdhem blev det trångt efter flytten, bland annat för att det pågick ombyggnation samtidigt som sammanslagningen. Det hade varit bättre att vänta två år tills de stora elevkullarna gått vidare till högstadiet, ansåg skolhälsopersonalen.
Sammanfattningsvis konstateras att det behövs planering och budgetering inför skolsammanslagningar för att förebygga problem som kan uppstå och det behövs en stödperson och en checklista för att hjälpa rektorer under omställningsarbetet.
Tydliga och klara beslut är viktiga, att inte inge "falska förhoppningar" samt att beslutsprocessen inte blir utdragen.