Hyresgästföreningen har presenterat delar av den senaste Nils Holgersson-rapporten, som jämför boendekostnader på olika platser i landet utifrån en "genomsnittsbostad".
Det handlar nu om vatten och avlopp, räknat per kvadratmeter boyta. Att Gotland ligger över rikssnittet är inget nytt – men ökningen är dessutom större. Gotlänningarna betalar, för den tänkta bostaden, 101 kronor per kvadratmeter, jämfört med 94 kronor i fjol. Detta medan landet i genomsnitt fått en ökning från 71 till 73 kronor.
Regionens VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson betonar att landets kommuner och regioner har väldigt olika förutsättningar när det gäller vatten och avlopp.
Ett sätt att åskådliggöra detta är att se på meter vatten- eller avloppsledning per invånare.
– En storstadskommun har 6,6 meter per invånare att underhålla och förnya. En landsbygdskommun med besöksnäring har 76 meter per invånare. Detta är en väsentlig orsak till olika avgifter, säger VA-chefen.
När GT ser på siffrorna fortsätter ön ändå att sticka ut. Kommundatabasen använder termen "liknande kommuner", men vi kan även sortera på "landsbygdskommuner" eller enbart utifrån befolkningsmängd.
Oavsett modell ligger Gotland en bra bit över medelvärdena.
Det gör vi dock även sett till VA-investeringar per invånare – här lade ön fem gånger så mycket som snittkommunen 2018 och tre gånger snittet 2019. Pengarna går alltså till stora förbättringar på området, både gällande ledningar och verk.
– Gotland och Öland har varit hårt drabbade av grundvattensänkning. Ingen av oss har stora, djupa sjöar och för att kunna klara den höga sommarförbrukningen har vi investerat i bräckvattenverk. Jämför vi Gotland med de två Ölandskommunerna så hamnar vi i mitten. Borgholm har lägre avgift, men Mörbylånga högre, berättar Susanne Bjergegaard Pettersson.
Det finns ingen anledning att tro att rikssnittet "kommer ikapp" Gotland inom överskådlig tid.
– Region Gotland kommer behöva göra höjningar utöver index de kommande tio till tjugo åren. VA-planen som antogs 2018 innehåller investeringar för drygt en miljard kronor, säger VA-chefen.
Vissa ser detta som ”smygskattehöjningar”, vad säger du om det?
– VA-verksamheten regleras av Lagen om allmänna vattentjänster och kräver särredovisning av VA-verksamheten. Det är ingen smygskattehöjning, svarar Susanne Bjergegaard Pettersson.