VA-chefen: Då togs provet – och så löser de problemet

Region Gotland gick på torsdagskvällen ut med en rekommendation om att koka dricksvattnet sedan prover visat att det kan vara förorenat. Nu svarar regionens VA-chef på när det första provet togs, och hur man nu arbetar för att göra vattnet drickbart igen.

Region Gotlands VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson.

Region Gotlands VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2023-11-10 10:05

Det var strax efter klockan 17 på torsdagen som regionen gick ut med en uppmaning till boende i bland annat Visby, Vibble, Själsö, Västerhejde, Tofta och Västergarn att koka sitt dricksvatten. Detta efter att prover visat att vattnet kan vara förorenat med bakterien Clostridium.

Det var under torsdagskvällen oklart när det första provet som visade indikationer på att dricksvatten kan vara förorenat togs, men nu berättar regionens VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson att det var för ett par dagar sedan.

– Vi har en egen kontroll där vi gör egna tester av vattnet. Hur ofta beror på hur stort vattenverket är, men för vattenverket i Visby gör vi det åtminstone en gång i veckan, säger hon, och fortsätter:

– Vi tog ett prov där i tisdags, som vi fick svar på under onsdagen. Då fick vi en indikation på att bakterien fanns både vid den punkt där vattnet lämnar vattenverket och ute vid kunderna.

undefined
Regionen gick på torsdagskvällen ut med en varning efter att prover visat att dricksvattnet kan vara förorenat av bakterien Clostridium.

Vid det laget var nivån relativt låg, men Susanne Bjergegaard Pettersson berättar att deras rutiner i ett sånt här fall är att ta om provet, något som gjordes i onsdags. 

– Det provsvaret fick vi på torsdagen, och då kunde vi se att mängden bakterier hade ökat. I och med att bakterien förökat sig, och vi vet att den vanligtvis kommer från ytvattenpåverkning, så tog vi tillsammans med den nationella vattenkatastrofgruppen VAKA beslut om att gå ut med en rekommendation om att koka vattnet.

Varför gick ni inte ut med den här rekommendationen redan i onsdags när ni fick det första provsvaret?

– Att vi fick den första påvisningen i onsdags gör inte att vi per automatik går ut med en sådan rekommendation, utan det är först när vi ser att den förökar sig som det blir aktuellt. Det var mellan det första och det andra provet som det katastrofala hände, kan man säga.

VA-chefen fortsätter:

– Har man druckit av vattnet i tisdags eller onsdags behöver man inte vara rädd. Det har jag också gjort, och då var mängden bakterier fortfarande på låga nivåer.

undefined
Region Gotlands VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson.

På torsdagen togs ytterligare nya prover på dricksvattnet, och dessa kommer man att få svar på vid lunchtid på fredagen. Parallellt med att man försöker ta reda på om bakterien förökat sig mer eller inte så jobbar man även hårt med att ta reda på hur och var den kommit in i ledningsnätet.

– Vi har fem vattentäkter som försörjer Visby med dricksvatten, och vi håller nu på att jobba uppströms för att se var det här kommer ifrån. Och skulle det inte ha kommit in vid någon av vattentäkterna har det sannolikt hänt vid något gammalt ledningsbrott.

Susanne Bjergegaard Pettersson tror att det är de stora mängder nederbörd som fallit på Gotland den senaste tiden som är orsaken till att Clostridium tagit sig in i dricksvattnet. Hur lång tid det tar att få bort bakterien vågar hon dock inte uttala sig om.

– Det beror ju på vilka nivåer bakterien är på det senaste provet, var det kommer ifrån och hur mycket vi måste spola igenom ledningsnätet. Nu blir det ju spekulation, men ett scenario är ju att vi tar prov på alla våra vattentäkter och lyckas hitta vilken bakterien kommer ifrån. Då stänger vi helt enkelt ner den, och då kan man ganska snabbt ta bort rekommendationen om att koka dricksvattnet. Men som sagt, det blir bara spekulation. Låt oss få fakta innan vi uttalar oss säkert kring något. Just nu förbereder vi oss på värsta tänkbara scenario. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!