Försommaren var varm och bjöd på dåligt med nederbörd, under och "mycket under" det normala, beroende på var på Gotland man bor. Sudret är värst utsatt för torkan. Fårö har klarat sig bättre i år, bättre än Sudret – men inte lika bra som mer centrala delar av ön.
SGU och SMHI:s nya varningssystem för de stora magasinen ger samma bild: Nivåerna är under normalt eller mycket under normalt.
– Men i våra egna täkter ser det såpass bra ut att vi kan hantera sommaren utan störningar, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.
Hon uttalar sig med viss reservation. Antalet människor på Gotland just nu är dubbelt så många som vintertid och flera sommarveckor med hög förbrukning och kanske torrt väder återstår.
– Vi kan inte öka vår produktion utan att riskera saltvatteninträngning, tillägger hon.
Visbyområdet försörjs med fyra olika grundvattentäkter, samt Tingstäde träsk. Ytvattentäkten i träsket har körts året runt sedan 2016, längre tillbaks användes den enbart sommartid. I Tingstäde är nivån på medelnivå för de senaste tjugo åren. Visby kommer så småningom att stöttas med en täkt i Vibble. Tillstånden är klara, men regionen planerar att dra ledningar i samklang med utbyggnaden av Visborg.
På Fårö levereras vattnet från en täkt vid Ullahau. Den nya täkten vid Ava används inte än, då allt inte är klart med markägare när det gäller ledningsdragningen. Det innebär att tankbilar med vatten fortsätter att rulla, också denna sommar.
Söderut har avsaltningsverket i Kvarnåkershamn, avsevärt större än den äldre avsaltningsanläggningen i Herrvik, inneburit en stor förändring. Men också här återstår mycket arbete med ledningar. Man har kommit till Klintehamn, arbetar nu med sträckan till Västergarn och har projekterat till Tofta – men där är byggjobbet ännu inte upphandlat.
– Bräckvattenverket kan tillverka mera än vi kan leverera eftersom överföringsledningarna inte är klara. Vi har beräknat att vi i sommar kanske kommer leverera 60 procent av verkets kapacitet och för tillfället levererar vi 40 procent, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.
Bevattningsförbud råder i en rad socknar. Det har i år införts i två omgångar.
Förbrukningen har under juni-juli hittills varit något lägre än i fjol. VA-chefen har viss förhoppning om att initiativ inom besöks- och restaurangnäringen kan ha bidragit till det.