Det är inte bara priset på mat, el och bränsle som skjuter i höjden. Många kommunala VA-bolag har under hösten chockhöjt priset på vatten och avlopp. I Stockholms stad gick priset upp med 25 procent i slutet av september.
Branschorganisationen Svenskt vatten gick i samband med det ut med en varning om att VA-bolag i hela landet kan behöva höja sina priser.
På Gotland har man tidigare avvaktat, men nu föreslår tekniska nämnden att VA-taxan ska höjas. Nämnden föreslår att regionfullmäktige tar beslut om att höja VA-taxan avseende både fasta och rörliga förbrukningsavgifter med tre procent, plus den årliga justeringen för konsumentprisindex (KPI) som kommer nu i oktober.
VA-taxan för anslutningsavgifter föreslås höjas med tio procent från och med den första januari 2023.
Energi, material, kemikalier och personal är faktorer som påverkar vattenpriset. Om kostnaderna ökar kraftigt behöver priserna justeras uppåt.
– VA-taxan ska gå plus minus noll på tre år. Om energikostnaden sticker iväg går det ut över VA-taxan över tid, säger Patrik Johansson, chef på Region Gotlands vattenenhet.
VA-verksamheten bedrivs inte med skattepengar utan det är avgiften som abonnenterna betalar som ska täcka kostnaden för kommunal vattenförsörjning och avloppshantering.
– VA-taxan höjdes förra året och då tog man även höjd för vissa kostnadsökningar, säger Patrik Johansson.
Brukningsavgiften för vatten och avlopp höjdes med tio procent vid årsskiftet 2021-2022. Det innebar att grundavgiften steg från 1 615 till 1 776 kronor. Med den nya höjningen blir priset 1 829 kronor, plus höjningen för KPI som kommer i oktober.
Vid årsskiftet senast höjdes brukningsavgiften från 36,41 till 40,05 kronor per kubikmeter. Med en treprocentig höjning landar priset på 41,25 kronor, plus KPI i oktober.
Gotlänningarna betalar redan nu betydligt mer för vatten och avlopp än riksgenomsnittet. År 2021 hamnade Gotland på plats 277 av 290 kommuner när VA-kostnader listades från lägst till högst.
Tekniska nämnden motiverar höjningarna med att det görs stora investeringar inom vatten- och avloppsverksamheten, att materialkostnaderna ökat och att kostnaderna för personal samt VA-konsulter gått upp.
"Höjning av brukningsavgiften ger förutsättningar för täckning av kapitalkostnaderna och höjning av anslutningsavgiften ger förutsättningar för att få bättre täckning av utbyggnader", skriver nämnden.