Svårt veta varför vabbandet ökade på ön

Gotland är det län i landet där vabbandet ökat mest jämfört med före pandemin, enligt statistik från Försäkringskassan. Men frågan om varför är inte helt enkel.

Gotland är det län i landet där vabbandet ökar mest. Enligt Försäkringskassan har vabbandet på ön stigit med 96 procent i höst jämfört med hösten 2019.

Gotland är det län i landet där vabbandet ökar mest. Enligt Försäkringskassan har vabbandet på ön stigit med 96 procent i höst jämfört med hösten 2019.

Foto: Gorm Kallestad TT

Gotland2022-11-20 19:31

Det var för några veckor sedan som statistiken kom. I Stockholm och Västernorrland som hade lägst ökning steg antalet utbetalda dagar med vab endast med 20 procent, respektive 27 procent i september i år jämfört med september 2019. 

På Gotland däremot skedde nästan en fördubbling av antalet utbetalda vabdagar. Från 1 696 dagar i september 2019, till 3 321 dagar i september 2022. En ökning med 96 procent. 

– Utifrån att vi ser en tydlig ökning av vabdagar i all vår statistik när vi jämför tiden före pandemin med den här hösten kan det tyda på en ny ”försiktighetskultur”, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Men tyder det då på att föräldrar är mindre försiktiga i Stockholms eller Västernorrlands län? Eller att regler och riktlinjer mellan skolor och förskolor skiljer sig?

Från Stockholm stad svarar pressavdelningen inom skolförvaltningen att de har inte har någon förklaring till varför ökningen är mindre i Stockholms län. Man säger att man fortsatt uppmanar föräldrar att följa rekommendationerna om att hålla sina barn hemma vid sjukdom.

I Västernorrlands län, som klarat sig näst bäst i undersökningen, svarar Marie Blomberg, chef för skolförvaltningen i Härnösands kommun: ”Min tanke om detta är att olika virus och/eller förkylningar slår olika hårt olika år, och att det skiljer sig åt geografiskt. Det skulle kunna vara en del av förklaringen till skillnaden.”

Lena Gustafsson, chef för förskola vid Region Gotlands utbildnings- och arbetslivsförvaltning, svarar i ett mejl att frågan om varför vabbandet ökat så stort på Gotland är svår att svara på. Hon vill heller inte gissa sig till något svar och skriver: ”Jag har inga teorier som skulle kunna vara förankrade i någon slags evidens.”

Enligt Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér cirkulerar covid-19 ännu i samhället och det kan vara en del i förklaringen.

– Sen vet vi att rekommendationen från Folkhälsomyndigheten om att stanna hemma när du är sjuk ligger kvar. Jag tänker att en del av vabbandet beror på att man respekterar det, säger hon.

Är gotlänningarna bättre på att följa rekommendationerna?

– Det kan vara en del av förklaringen, men sen blir det bara spekulationer eftersom vi inte vet att det cirkulerar något annat i nuläget i alla fall, förklarar Maria Amér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!