Vaccinering av ungdomar en bedömningsfråga

Region Gotland har öppnat vaccinbokningen för alla födda 2005 eller tidigare. Reglerna för de under 18 som vill vaccinera sig ser inte likadana ut för alla.

Christine Senter vill inte att ungdomar ska hamna i kläm på grund av föräldrar som motsätter sig vaccinet. "Det bästa är om föräldrar kan respektera ungdomars vilja. Det kan vara tufft för en ungdom att göra en vaccination mot föräldrarnas vilja", säger hon.

Christine Senter vill inte att ungdomar ska hamna i kläm på grund av föräldrar som motsätter sig vaccinet. "Det bästa är om föräldrar kan respektera ungdomars vilja. Det kan vara tufft för en ungdom att göra en vaccination mot föräldrarnas vilja", säger hon.

Foto: Astrid Philipson

Gotland2021-08-12 07:05

När vaccineringen av ungdomar under 18 startade 9 augusti antog Region Gotland en form av bedömningsmodell där vissa själva får välja och andra behöver godkännande av föräldrar innan första sprutan kan tas.

På regionens hemsida specificeras att de som bedöms ha uppnått tillräcklig mognad själva får bestämma.

– Grunden till beslutet är en juridisk bedömning där våra jurister har gett oss råd utifrån lagstiftningen. Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska vi i takt med ungdomars mognad beakta deras egen vilja. Personer som är 15-17 år bedöms i stor utsträckning vara tillräckligt mogna att kunna fatta egna beslut om sin egen kropp och hälsa, säger Christine Senter, regional vaccinsamordnare.

Den som inte än har uppnått myndig ålder kan bara boka sin vaccinationstid via telefon, något som kan tyckas anmärkningsvärt för den digitala generationen. Valet har gjorts för att lättare kunna ställa frågor för att avgöra mognadsgraden hos den som vill boka vaccintid.

– Om medarbetaren uppfattar att ungdomen inte kan svara på hälsodeklarationens frågor eller att det är svårt att nå fram med information så avslutas bokningen. Då uppmanas ungdomen att be föräldern ringa istället, säger Christine Senter.

– Om ungdomen inte bedöms vara mogen att fatta beslutet själv ska föräldrarna fylla i en samtyckesblankett eller närvara vid vaccinationstillfället.

Det kan framstå som konstigt att ungdomar som ej uppnått myndighetsålder har möjlighet att själva bestämma i ett sådant här fall. Christine Senter förklarar att fallet knappast är unikt. Sjukvården ger i flera andra fall också ungdomar större möjligheter till självbestämmande innan myndighetsålder uppnåtts.

– Vi har andra situationer i vården med ännu yngre personer som utan föräldrars vetskap har rätt att till exempel få p-piller eller genomgå abort. När det gäller journaler har vårdnadshavare bara tillgång till dessa upp till att barnet är 13 år.

Christine Senter menar att det inte alltid är förälderns röst som väger tyngst. Om en förälder är missnöjd med att barnet mottagit vaccin är hon öppen att bemöta kritiken.

– Vi får bemöta de föräldrarna och beskriva lagen, samt vilka möjligheter och rättigheter den ger ungdomar. Vi vill förstås inte att ungdomarna ska hamna i kläm. Det bästa är om föräldrar kan respektera ungdomars val, oavsett vad det är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!