Det har snart gått ett år sedan regionerna startade vaccinationsinsatsen mot covid-19. Efter en något lugnare höst är vaccinationerna nu i full gång igen, bland annat med dos tre till de som är 65 år eller äldre, viss vårdpersonal och första doserna för barn över 12 år. Dessutom har Folkhälsomyndigheten beslutat att alla i befolkningen över 18 år ska erbjudas en påfyllnadsdos.
Vissa regioner har larmat om att det är tufft nu när många grupper ska nås samtidigt. Kritik har också framförts mot Folkhälsomyndigheten för sena besked, vilket försvårar regionernas planering.
– Det är klart att jag skulle önska att vi fick information med längre framförhållning, men jag har förståelse för att det är svårt att jobba med långsiktighet. Pandemin är inte förutsägbar och det handlar många gånger om att agera här och nu, säger Christine Senter, vaccinsamordnare på Gotland, och fortsätter:
– Precis som andra regioner hade vi planerat att under sensommaren och hösten skala ner på de tillfälliga vaccinationsmottagningarna men vi har fått tänka om och istället skala upp.
Tillfälliga mottagningar finns i dagsläget i Slite, Hemse och vid Ica Maxi arena i Visby.
– Arenan funkar bra, men det kan vara tufft att ta sig dit för de som inte kör bil. Därför jobbar vi för fullt för att få till en mer central lokal för de som inte är bilburna. Vi följer även bokningstrycket i Slite och Hemse för att veta var det är stor efterfrågan.
Den största utmaningen, både för Gotland och andra regioner, är att få resurserna att räcka till, menar Christine Senter.
– Vi vill inte belasta den ordinarie sjukvården genom att ta deras personal, utan vi vill försöka använda oss av externa resurser. På Gotland har framför allt många pensionerade sjuksköterskor hjälpt till. Jag kan bara hoppas att man även fortsatt kan stötta upp.
Region Gotlands målsättning är att man ska få erbjudande om att boka en tredje dos när det gått ett halvår sedan dos två. Men prioritetsordningen måste också följas.
– Så snart vi har uppnått 80 procents täckningsgrad på bokningarna i aktuell grupp fyller vi på och öppnar bokningen för nästa. Inom en vecka ska vi ha uppnått just det i gruppen 65 år och äldre och då är förhoppningen att öppna för en ny grupp, berättar Christine Senter.
Redan nu planeras för det fortsatta vaccinationsarbetet, när hela den vuxna befolkningen erbjuds en påfyllnadsdos. Till hjälp finns statistiken från tidigare i år.
– Just nu gör vi simuleringar om när våra vaccintoppar kan komma. Om alla de som tagit dos ett och två vill ha en tredje dos, och det ska ha gått sex månader i mellan, kommer vi att få en topp i februari. Det kommer att vara en slitig månad och vi riggar för att ha maxkapacitet då.
Den kanske största utmaningen, och begränsningen, förra vintern och våren var tillgången till vaccin. Nu är inte det ett bekymmer.
– Det som begränsar är kapaciteten att vaccinera och att det ska ha gått en viss tid mellan dos två och tre, för vaccin finns det, säger Christine Senter.
Vad är den största skillnaden i dag jämfört med för ett år sedan?
– Medicinskt har vi mycket mer erfarenhet av vaccinen. Det finns ett helt annat lugn och vi vet vilka vaccin vi har att jobba med. Samtidigt som vi har skaffat oss mer erfarenhet upplever jag att invånarna har en större kunskap och en större tilltro till vår förmåga att vaccinera.