Vaccinbokningen öppnar för personer födda 1945

Från och med tisdag, 30 mars, kan personer födda 1945 och tidigare, boka tid för vaccienering mot covid-19.

Vaccinationstakten är relativt hög på Gotland, vilket bland annat beror på att Gotland har en hög andel äldre.

Vaccinationstakten är relativt hög på Gotland, vilket bland annat beror på att Gotland har en hög andel äldre.

Foto: Mostphotos

Gotland2021-03-29 12:16

Även personer som bor ihop med personer födda 1945 eller tidigare är välkomna att boka vaccination, meddelar Region Gotland på sin webbsida. Tidsbokningen öppnar klockan 06.30 på tisdagen.

Även på måndagen var bokingen öppen, men då för personer födda 1944 och tidigare. Enligt Amanda Andersson, kommunikationsansvarig för covidvaccineringen, har bokningen rullat på bra under måndagen.

– Tiderna i Visby tog slut efter några timmar, men övriga har haft tider tillgängliga, säger hon.

Turerna kring Astra Zenecas vaccin de senaste veckorna har skapat oro bland medborgarna. I torsdags kom beskedet att vaccinet ska användas endast till personer 65 år och äldre.

Är det många som hört av sig och är oroliga för eventuella biverkningar?

– Vi har inte fått några tydliga reaktioner på beskedet från Folkhälsomyndigheten ännu. Det vi märkt av är en frustration kring ombokningen från fyra veckors intervall till sex veckor, men det hoppas vi finns en förståelse kring eftersom det är en nationell rekommendation från Folkhälsomyndigheten och ingenting vi själva styr över, säger Amanda Andersson.

Under vecka 12 genomfördes 484 vaccinationer på Gotland, vilket innebär att sammanlagt drygt 16 100 vaccineringar nu gjorts. Totalt har närmare 10 700 personer fått minst en dos covidvaccin och drygt 5 400 är färdigvaccinerade.

Det är ännu oklart om personer under 65 år, som fått en dos av Astra Zenecas vaccin, ska få samma vaccin i dos två. Regionen avvaktar ännu besked från Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!