– I korthet vill man se att vi kan hantera covid-19 på ett liknande sätt som andra luftvägssjukdomar i samhället, för de som är vaccinerade, säger smittskyddsläkaren Maria Amér.
I nuläget har 90 procent av gotlänningarna fått minst en vaccindos. De som däremot är ovaccinerade behöver följa särskilda råd och även fortsätta testa sig vid covidliknande symptom. Det gäller personer från förskoleklass och uppåt som inte har haft covid-19 det senaste halvåret. Testning rekommenderas fortfarande för alla inom äldreomsorgen, LSS-verksamheter och hälso- och sjukvården. Personer som vet att de har blivit exponerade för smittan eller ingår i en smittspårningskedja, ska också testas. Det gäller även om de är fullvaccinerade.
– Det finns fortfarande en omfattande testning och smittspårning där man ser fall, eller i de här sköra miljöerna. Vi får hela tiden ta det här stegvis så får vi utvärdera efter hand, säger Maria Amér.
Både på ön och i landet i stort är det nu en minimal del av de som covidtestas som faktiskt bär på smittan.
– Nationellt ligger det på tre procent och på Gotland mindre än en procent i nuläget. Samtidigt är det inte en signal att faran är över. Vi behöver ha kvar övervakningen, det här viruset har överraskat oss förut, säger Maria Amér.
Egenprovtagningarna runt om på ön kommer därmed att vara kvar.
– Ambitionen är att det fortsatt ska vara lätt och tillgängligt att testa sig om man behöver, säger Maria Amér.
De som inte behöver testa sig, ska ändå hålla sig hemma och hålla avstånd om de känner sig sjuka.
– Man ska vara hemma när man har luftvägssympton och vara hemma tills man är frisk och har haft en feberfri dag. Man ska vara frisk eller påtagligt förbättrad, men det kan finnas kvar lättare symptom, säger hon.
De nya rekommendationerna vid symptom är även tänkt att gälla för barn i förskolan.
– Man justerar tiden och öppnar upp för mer flexibilitet. För yngre barn är det på samma sätt som med de som är vaccinerade eller har haft covid-19 nyligen, säger Maria Amér och tillägger att man i de flesta fall ändå behöver vara hemma från ett par dagar till en vecka.
Hon påminner om att pandemin inte är över även om restriktionerna lättar allt mer.
– Vi ska vara rädda om varandra och tänka på alla de andra råden, säger smittskyddsläkaren.