Vaccinering om drygt tre veckor
I går kom beskedet.Vaccineringen mot svininfluensa kan starta vecka 42, i mitten av oktober.- De första tre veckorna kommer vi att ge vaccin till de mest utsatta. Sedan blir det allmänhetens tur, säger beredskapschef Christer Stoltz.
Skolbarn och unga
- Skolbarn och ungdomar kommer att vaccineras genom skolhälsovårdens försorg, barn mellan tre och sex år på barnavårdscentralerna och de barn som ingår i riskgrupperna och som är mellan tre månader och tre år vaccineras på barnmottagningen. Personal inom vård och omsorg, patienter, brukare och gravida får vaccin på lasarettet och vårdcentralerna, förklarar Christer Stoltz.
De kommer att kallas personligt eller genom annonser, beroende på vilken grupp man tillhör.
I början av november är det så dags för resten av befolkningen, och även andra som befinner sig på ön under en längre period, som exempelvis studenter.
På 37 platser
- För att ge vaccinet så nära människor som möjligt, och för att inte belasta den ordinarie sjukvården i onödan så kommer vaccineringen att ske på 37 platser på landet och sex i Visby, huvudsakligen i skolor och bygdegårdar. Det blir sena eftermiddag, kvällar och helger.
Man börjar på Fårö, i Vamlingbo och i Visby och arbetar sig sedan mot mitten av ön. Enligt planen ska alla ha fått första dosen vaccin innan jul. En andra dos behövs för att få ett 90-procentigt skydd och den erbjuds man några veckor efter att man fått den första.
- Vi kommer att annonsera om tider och platser och det blir två tillfällen på varje ställe. Kan man inte komma då får man åka till en annan plats och vaccinera sig.
Själva vaccineringen och proceduren runt omkring beräknas ta fem minuter per person. När man fått sin spruta får man stanna kvar en halvtimme för att kontrollera att det inte blir någon allergisk reaktion.
En förfrågan har gått ut till läkare och sjuksköterskor på ön om de har lust att ställa upp och hjälpa till vid vaccineringen runt om på ön.
- Gensvaret har varit bra, men det finns plats för fler om det är någon som känner att de vill vara med. De får ersättning naturligtvis, säger Christer Stoltz.
Även Röda korset
Röda korset på Gotland kommer också att delta i arbetet. De ska göra ordning lokalerna inför vaccineringen på de olika platserna, dela ut de dokument som ska fyllas i, skotta om det behövs och se till att det finns kaffe och sockerkaka till dem som vaccinerats.
De som lider av allvarlig äggallergi kommer inte att vaccineras eftersom de inte tål vaccinet som heter Pandemrix.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!