Intensivt vaccinarbete ökade risken för utbrändhet

Arbetet att samordna vaccineringen mot covid-19 var krävande. Möjligheten för återhämtning var liten för några, och en del var så engagerade att de nedprioriterade sin egen hälsa.

Det krävdes ofta nya lösningar och snabba insatser under pandemin. Mobila vaccinationsteam var ett av inslagen i Region Gotlands arbete mot covid-19.

Det krävdes ofta nya lösningar och snabba insatser under pandemin. Mobila vaccinationsteam var ett av inslagen i Region Gotlands arbete mot covid-19.

Foto: Paula Zielinski

Gotland2023-04-24 17:01

Samordningen av vaccineringen mot covid-19 har utvärderats. Att snabbt kunna erbjuda många en dos krävde nya arbetssätt och koordinering av flera verksamheter. För att få veta vad som gick bra, eller dåligt, och vilka lärdomar regionen kan dra beställde tidigare regiondirektören Peter Lindvall en rapport från konsultföretaget PwC.

”Det jag är mest stolt över är att vi utsåg rätt personer i vaccinationssamordningen.” Så citeras Peter Lindvall i rapporten. Men trots att Region Gotland har många medarbetare fanns bara ett begränsat antal personer med rätt förmågor för jobbet som väntade. Därmed ökade belastningen på de som arbetade med samordningen, och det blev svårt för en del att få tid för återhämtning. Personligt engagemang gjorde att flera nedprioriterade sin egen hälsa och arbetade mycket, med risk att bli utbrända.

undefined
Enligt Folkhälsomyndighetens statistik var 45 372 personer på Gotland i början av 2023 vaccinerade med minst två doser mot covid-19.

”Ett så tydligt mål: alla som vill ska ha en spruta i armen.” Så citeras en av deltagarna i utvärderingen. Ett konkret mål underlättade arbetet. PwC beskriver hur en flexibel organisation utvecklades. Många korta avstämningar gjorde att man snabbt kunde ändra arbetssätt och även testa nya lösningar. Det underlättade samarbetet, samtidigt som snabb återkoppling motiverade medarbetarna.

Ett exempel på innovativ lösning, som PwC nämner som unik för Gotland, var beslutet att tidigt införa telefonbokning för att säkerställa den äldre befolkningens behov. 

Att det ibland gick långsamt skapade frustration. Några av de som intervjuats i utvärderingen kritiserar Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten för att de ibland lämnade sena besked till regionen.

undefined
Det krävdes ofta nya lösningar och snabba insatser under pandemin. Mobila vaccinationsteam var ett av inslagen i Region Gotlands arbete mot covid-19.

Bland de som deltog i samordningen finns några som är besvikna över hur projektet avvecklades. Några anser att med de nya erfarenheter som de fått under projektet borde det ha övervägts om de borde återgå till sina tidigare arbetsuppgifter. ”Dialog vid avslut är viktigt för att ge anställda en chans att utvärdera och behålla lärdomar från projekt”, slår PwC fast.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik var 45 372 personer på Gotland i början av 2023 vaccinerade med minst två doser mot covid-19. Den 15 mars 2023 upphörde covid-19 att vara smittspårningspliktig inom vård och omsorg. Region Gotland erbjuder fortfarande vaccinering. Den som är 80 år eller äldre kan under april få den så kallade ”vårdosen” mot covid-19. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!