Vaccinturism vållar debatt: "Gotland gynnas av detta"

Rapporter om vaccinturister till Gotland har väckt "Stoppa färjan"-liknande känslor. Här finns en del att reda ut.

"Folkhälsomyndigheten har från början beaktat vår situation, därför har vi fått högre vaccintilldelning", säger Christine Senter.

"Folkhälsomyndigheten har från början beaktat vår situation, därför har vi fått högre vaccintilldelning", säger Christine Senter.

Foto: Dennis Pettersson/Simon Bendelin/TT/Arkivkollage

Gotland2021-03-12 17:14

Till att börja med är endast 140 av de 6 600 personer, som hittills har vaccinerats på Gotland, mantalsskrivna någon annanstans. Av dessa kan ett flertal dessutom utgöra vårdpersonal.

Någon omfattande vaccinturism existerar inte. Men det talas om en ny tendens.

– Bokningen har, den senaste veckan, fått fler samtal från personer som eventuellt vill åka till ön just för vaccineringens skull. Men vi har ingen fakta eller statistik på det här ännu, berättar vaccinsamordnare Christine Senter.

P4 Gotland var först med att berätta om dessa samtal. Christine Senter klargjorde mycket redan i radioinslaget – men den "Stoppa färjan-aktiga" debatten satte fart ändå.

Många menar att Gotland endast borde ge sprutor till bofasta gotlänningar. Enligt vaccinsamordnaren är det varken möjligt eller önskvärt.

– Dels har vi ett fritt vårdval i Sverige och rätt att få vård var vi än befinner oss. Dels har vi vårdlagen, som säger att vi inte får göra skillnad på folk och folk. Vi har inte juridisk rätt att neka – och vill inte heller göra det. Uppdraget att vaccinera vissa grupper just nu är nationellt. Det gynnas inte av att gotlänningar som bor på fastlandet ska behöva resa hit, eller att fastlänningar som är här tvingas bege sig någon annanstans, förklarar Christine Senter.

Dessutom är det så att Gotland tilldelats extradoser av vaccin, just med hänsyn till att många vistas på ön utan att vara skrivna här.

Medvetenheten om att många reser hit är alltså en av de faktorer som gör att Gotland har kunnat ligga i framkant gällande vaccineringen.

– Hittills har gotlänningarna snarare blivit premierade. Samtidigt ser vi också problem med de här resorna, men då med tanke på patientsäkerheten. På grund av de osäkra leveranserna tvingas vi ibland boka om vaccintider, med kort varsel. Finns det då även resor som ska bokas om kan det bli bekymmer, säger Christine Senter.

Men det är kanske inte hela bilden, det heller. Rättviseaspekten kring begreppet vaccinturism kan också diskuteras.

Att åka från fastlandet till Gotland är långt från samma sak som de omskrivna "lyxvaccinresorna" till Mellanöstern – men det är inte alla som har möjlighet att göra den kortare resan heller.

– Nej, men ambitionen är att du inte heller ska tjäna på att göra det. Vi jobbar hårt, nationellt, med att vaccineringen inte ska gå snabbare i vissa regioner än i andra, säger Christine Senter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!