Starka röster om året som gått – och det som kommer

GT ställde följande frågor till några inflytelserika gotlänningar: 1) Hur har det gått för Gotland under 2021 – vad har gått bra och vad har gått mindre bra? 2) Hur ser du framför dig att 2022 blir, för Gotlands del?

Under 2022 ska beslut fattas inför kommande färjeupphandling.

Under 2022 ska beslut fattas inför kommande färjeupphandling.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-12-31 20:32

Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande:

1. Mycket är positivt på Gotland nu. Befolkningen ökar, vi har låg arbetslöshet, högt nyföretagande och ett stort bostadsbyggande, även om vi ser att behoven är långt större. Vi är på gång med fler studentbostäder, planer för Visborgsområdet samt bostadsbyggande i Hemse och Klintehamn. Gotland har bra kvalitet i skola, vård och omsorg, det visar sig i resultat och brukarundersökningar.

Vi har klarat pandemin på ett bra sätt. Vaccineringsviljan och genomförandet av vaccinationerna har gått fantastiskt bra, tack vare många frivilliga. Från regionens sida har vi kunnat stödja näringsliv, kultur, föreningsliv, idrott och landsbygdsutveckling för att mildra effekterna av pandemin.

2. Budget 2022 är en framtidsinriktad budget. Totalt utökas budgeten med 4,5 procent, över 250 miljoner kronor. Det ger en långsiktig trygghet för en bra välfärd, vård, skola och omsorg. Gotland kommer fortsatt vara en attraktiv plats att bo och leva på samt för besökare.

2022 blir ett spännande och intensivt år eftersom det är valår, men också ett år där staten återigen ska ta beslut om upphandlingen av färjetrafiken. Jag hoppas att vi gotlänningar kan få en nyårsgåva i form av ett upphandlingsunderlag, för framtida färjetrafik, som utgår från Gotlands behov.

Meit Fohlin (S), regionråd i opposition:

1. Bra var att Gotland trots allt klarade pandemin bra. Detta tack vare fantastiska insatser av alla gotlänningar som bidragit på olika vis. Samtidigt har vår förmåga att vaccinera briljerat. Glädjande också att vi fått prova på livet igen – att idrotten fått ha publik, att teatrar och evenemang kunnat genomföras och att affärer, restauranger, klubbar och barer kunnat öppna upp.

Det politiska ledarskapet saknar dock strategi och styrning. När bostadsbristen är vårt största hot är det alarmerande när bygglovsprocesser blir längre. Stora projekt med flerbostadshus tar längst tid. Det är ett reellt hot mot hela Gotlands utveckling.

2. År 2022 är det val igen! Det innebär hårt arbete, men också det roliga och viktiga med många kontakter med gotlänningar kring sånt som är viktigt lokalt. Med stor nyfikenhet och lyhördhet hoppas jag att vi Socialdemokrater återigen får vara med och styra på Gotland. Det vore bra för Gotland på många vis.

Peter Lindvall, regiondirektör:

1. Med tanke på att vi under hela 2021 har fortsatt att hantera pandemin och dess restriktioner samtidigt som vi framgångsrikt etablerat vår vaccinationsprocess tycker jag att vi på Gotland kan vara stolta över mycket.

Vi ser att befolkningen ökar, vi har fortsatt låg arbetslöshet relativt sett och regionens ekonomi levererar ett hyfsat överskott. Årets sommarsäsong blev rekordartad samtidigt som den blottade flera områden som vi måste förbättra.

Personligen är jag mycket glad över att årets medarbetarundersökning i regionen visar på förbättrat resultat inom flera områden. Vi kan dock inte slå oss till ro.

2. Just nu ser vi flera mycket stora frågor som på olika sätt är avgörande för Gotlands fortsatta utveckling: Upphandlingen av färjetrafiken, arbetet med att säkra energiförsörjningen med en tredje elkabel, utvecklingen inom kalkindustrin, vår långsiktiga vattenförsörjning, Gotland som energipilot samt bostadsförsörjningen över hela Gotland.

Avslutningsvis så är 2022 också ett valår och jag ser fram emot att Almedalsveckan 2022 kommer att vara en välbesökt, succéartad och pandemifri vecka där Sveriges och Gotlands framtid kommer att diskuteras.

Anders Flanking, landshövding:

1. Jag tycker att vi tillsammans har hanterat pandemin bra. Sjukvård, vaccinationer, åtgärder i butiker och på restauranger, vår tillsyn, arrangemang m.m. har trots påfrestningar ändå fungerat i huvudsak väl. Befolkningsutvecklingen är positiv och människor utifrån tycker om att besöka vårt fantastiska län. Vi har även övat vårt totalförsvar under året.

Negativt: Att bostadsmarknaden inte hänger med och att den säkerhetspolitiska situationen är spänd i vårt närområde, plus alla inställda arrangemang på grund av pandemin.

2. Vi kommer att jobba vidare för att värna vårt unika världsarv. Trafikfrågorna kommer att vara i fokus 2022. Almedalsveckan kommer bli spännande. Länsstyrelsen kommer fortsätta väga av olika intressekonflikter där EU:s, riksdagens och regeringens fattade beslut och lagar ställs mot andra intressen.

Kristina Olsson, ordförande utvecklingsbolagens organ Gubis:

1. Med perspektivet landsbygdsutveckling har det gått bra. Pandemin innebär att fler har bott på landet. Det är en ökad inflyttning, som kanske delvis är temporär – men den har pågått ganska länge nu. Vilket ger tillväxt, fler handlar i butikerna och fler har fått uthyrt längre. Det här gynnar hela Gotland, men framförallt landsbygden.

Sedan går det fortfarande lite trögt när vissa beslut ska tas, särskilt om man är i projektsvängen.

2. Jag tror den fina trenden håller i sig, vi rider faktiskt på pandemivågen, om man får säga så. Kan vi bara hålla restriktionerna och inte belasta vården för mycket är det positivt.

2022 är också ett valår. Redan i förra valet var det stort landsbygdsfokus – vilket också har gett resultat – och jag tror inte det kommer minska till den här gången.

Bo Ronsten, distriktsidrottchef, RF-SISU:

1. Det som gått bra under 2021 är ju självklart att vi sent omsider fått beslut om ny simhall och bygglov för ny gymnastik- och paddelhall. 55 föreningar har beviljats stöd från regionmiljonen och vi har fått stöd för Fritidsbanken 2.0 samt ett folkhälsoprojekt.

Det som gått mindre bra är ju självklart kopplat till pandemin. Idrotten har tappat nästan 20 procent av deltagartillfällena, publiken har haft svårt att hitta tillbaka fullt ut och precis när det börjar lätta så kommer nästa restriktionsbeslut.

2. Det vi ser framför oss under 2022 är att vaccinationsgraden fortsatt är hög och att idrottsföreningar kan vara behjälpliga att det kan fungera. Att RF-SISU kan vara behjälpliga i återstartsprocesserna för de föreningar som drabbats, att det nya normala börjar infinna sig så idrottsverksamheten och samhället kan ha en förutsägbarhet, vilket självklart är förutsatt att smittspridningen är under kontroll.

Sedan ser vi fram emot att börja planera för ett Island Games på Guernsey 2023 och att vi fortsätter med vårt inkluderingsarbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!