Men än är det inte dags att ge upp livet i tält.
- Tältandet minskar, men det är inte alls kört för den som vill tälta, säger turismansvarige Mats Jansson.
Som GT kunde avslöja i går, har Kneippbyn resort söder om Visby beslutat satsa på enrumslägenheter, flervåningshus och stugor. Detta sker på bekostnad av utrymmet för traditionell tältcamping, vars yta kommer att minskas.
Så ser det ut på många håll på Gotland, inte bara på Kneippbyn som är det senaste fallet. Liknande utveckling har skett eller sker exempelvis på Björkhaga, Slite och Norderstrands campingplatser.
- Efterfrågan efter traditionell camping har kantrat i väldigt hög grad, medger Mats Jansson, tidigare turistchef inom Gotlands kommun och nu turismansvarig för nätverket Tillväxt Gotland.
Byter upp sig
- Tältare byter upp sig till husvagn, husvagnsägarna byter upp sig till husbil. Därefter blir det olika former av stugor.
Mats Jansson delar in stugorna i två kategorier; först campingstugorna som är enkla boenden med i princip enbart sovplatser, i övrigt använder man sig av campingplatsens faciliteter. Nästa steg är stugbyn, där varje stuga är ett eget hushåll, med inte bara bäddar utan också egen spis, dusch och toalett.
Campingstugornas popularitet växte fram redan på 1970-talet och växer ännu. Orsaken är måhända bekvämlighet, sett ur turisternas ögon. För campingplatserna handlar det kort och gott om - ekonomi.
- Är man markägare och ska utnyttja marken på bästa sätt, ekonomiskt sett, så är det en kombination av stugby och campingstugor som går bäst, säger Mats Jansson.
Försvinner inte
Men även om fler och fler campingplatser väljer olika typer av stugor i stället för att lämna gräsytor öppna fritt för tältande, så kan man fortfarande tälta på alla Gotlands campingplatser. Mats Jansson tror inte heller att denna möjlighet kommer att försvinna.
Enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, spenderades i fjol nästan 33 procent av gästnätterna på Gotland på campingplatser, alltså i tält, husvagnar eller campingstugor. I riket är motsvarande siffra lägre, cirka 29 procent. I siffror handlar det om 276 000 gästnätter på camping av totalt 841 000.
2007 valde var tredje campare på Gotland att tälta, medan bara var tionde campare tältade i riket i sin helhet.
- Gotland har historiskt alltid haft en relativt hög andel tältcampare, konstaterar Mats Jansson.