Vad gäller egentligen?

Gotland2018-11-23 11:57
Avdunstningen är naturens kylare, det vill säga när vatten förångas eller avdunsta kyls ned åtgår värme som tas från omgivningen. För att avdunsta 1 liter vatten åtgår det 2.45 MJ. Drivkraften för avdunstning är just skillnaden mellan marken, växten och atmosfären. Värme/kyla vill uppnå utjämning.
Regnskogen har många funktioner. En funktion är som vattenreglerare, dessutom håller den temperaturen nere. Regnskogen tar upp nederbörd för egen räkning och andas ut eller rättare låter överskottet avdunsta. Skövlas regnskog ökar vi överskottet av "fritt"vatten och vi får störtregn, vilket medför stora okontrollerade översvämningar. Idag har vi skövlat bort ungefär hälften av jordens ursprungliga areal av regnskog. Regnet får fritt fram i vissa områden och i andra områden blir det torka.
Oron för klimatet är idag riktat mot koldioxidutsläppen. Koldioxidhalten har ökat från ungefär 0,0380% och till idag då halten närmar sig 0,04% det vill säga en ökning med 0,0020 %. Är det rimligt att den lilla ökningen skulle göra att vår jord i det närmaste kolapsar?
Ställer man upp en hypotes är det rimligt att fundera över om den stämmer. Vi får inte konstruera förklaringar för att få teorin att stämma. Det är just hypotesen att koldioxiden skulle vara en bov i dramat. Min hypotes är att vi skövlat bort regnskog och därmed fått ohejdade vattenflöden. Den hypotesen bör också bevisas.
Nils Ronquist
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om