Vad gör Regionen åt den usla luftkvalitén i Visby?
Gotland är sedan många år tillbaka det biltätaste länet i landet och Norra Hansegatan i Visby den plats i Sverige där man uppmätt sämst luftkvalité. Det handlar om partiklar från bilismen som orsakar stora hälsoproblem och är direkt livsförkortande. Redan 2015 uppdrogs Regionen av Naturvårdsverket att göra en åtgärdsplan för att komma tillrätta med problemet. Vad har hänt sedan dess?
Läser på P4 Gotland att nu, 2018 bestämmer sig regionen för att byta ut tidigare halkbekämpning mot granitgrus med "förhoppningen" att det ska förbättra luftkvalitén. Det är nog bra att man byter grus, men nog inser väl regionen att det inte räcker för att komma tillrätta med problemet då en betydande del av partiklarna kommer från väg och däckslitage samt från bilarnas avgaser. För att uppnå acceptabel luftkvalité så måste vi även få ner antalet bilar på vägarna. Det är inget omöjligt uppdrag och vi har mycket att vinna. Det handlar till stor del om att skapa incitament för människor att välja bort en del av sina bilresor till förmån för cykel och promenad när det gäller korta sträckor och kollektivtrafik och samåkning avseende längre sträckor. Det kommer till stor del an på trafikplanering men även medborgardialog, kampanjer och folkbildning.
Vi behöver ett grönare, vackrare och hälsosammare Visby. Ett Visby där oskyddade trafikanter prioriteras och där barnperspektivet är överordnat bilperspektivet. Så ser det inte ut idag! I dag har vi ett akut ohälsosamt läge som kräver snabba insatser. Hur tänker Regionen ta sig an detta faktum? Jag skulle vilja veta hur såväl de politiska partierna som ansvariga tjänstemän för framförallt trafikplanering, tänker kring detta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!