Om svenskar i allmänhet gillar att prata väder, så älskar gotlänningarna att avhandla blåst. Inte konstigt egentligen, vid sidan av regn är blåst sannolikt den väderlek som påverkar Gotland allra mest. En rejäl storm kan vara hela skillnaden mellan att vara en Stockholmsförort eller en isolerad ö i havet. När det blåser som värst blir till och med skillnaden mellan gotlänningar och Fåröbor uppenbar, som under de senaste två oväderna då färjetrafiken till och från Fårö ställts in.
Vindens påverkan syns till och i den gotländska landskapsbilden, där de karaktäristiska, vindpinade martallarna har blivit ett signum för ön.
Bara de senaste veckorna har två stormar dragit över ön. Nu senast Malik som under sin framfart orsakade inställda färjor, strömavbrott, fällde träd och underminerad strandpromenad.
– Det var vår danska motsvarighet, DMI, som namngav ovädret vi hade i helgen. Malik är ett grönländskt namn, säger Sofia Söderberg, vakthavande meteorolog på SMHI.
På grönländska betyder namnet "bölja eller våg". Namnet Malik finns också i länder som Tjeckien och Polen, då med betydelsen "liten". Det är även ett arabiskt mansnamn, då med betydelsen "kung" eller "ägare". Och nog ägde Malik den gångna helgen – inte bara Gotland utan hela Sverige.
I Sverige finns totalt 661 personer som bär namnet Malik som förnamn. Sveriges kanske kändaste Malik var dokumentärfilmaren och journalisten Malik Bendjelloul, Oscarsbelönad för sin dokumentär "Searching for Sugar Man". Malik är också namnet på den tidigare amerikanska presidenten Barack Obamas halvbror.
Och apropå Amerikas förenade stater så har jänkarna – alltid med samma förkärlek till att dramatisera, länge namngett oväder. I Karibien har traditionen att uppkalla orkaner efter namnsdagen den helg som ligger närmast orkanens första dag, funnits i flera hundra år. Numera sköts detta av internationella World Meteorological Organization, som baserat på var i världen ovädret uppstår ger det ett namn utifrån en sedan länge upprättad lista.
Kändast på den här sidan Atlanten är kanske orkanen Katrina, som i augusti 2005 drog in över Karibien och södra USA och orsakade en enorm förödelse. Bland dem som fick fly sitt hem fanns den gotländska musikern Theresa Andersson, sedan länge bosatt i New Orleans.
I Sverige har oväder snarare fått namn efter datum, veckodagar eller platser som drabbats hårt. Vad sägs om Yrväderstisdagen 1850, Julstormen 1902, Allhelgonaorkanen 1969 eller Ölandsstormen 1985?
Norges motsvarighet till SMHI har däremot gått på den amerikanska linjen (om detta på något sätt kan kopplas till deras Natomedlemskap eller att de rent geografiskt ligger lite närmare staterna är högst oklart) och har sedan mitten av 1990-talet döpt oväder till förnamn. När orkanen Gudrun, i januari 2005 svepte in från väster, med en vindstyrka på uppemot 42 sekundmeter i vindbyarna, tog den med sig både namnet och traditionen över landsgränsen.
Stormen Per, som härjade två år senare, var något svagare men ställde till mer besvär på Gotland. "Stormen Per fällde mer än Gudrun" löd rubriken på ett uppslag i GA i januari 2007.
Andra minnesvärda blåsväder är Gorm i november 2015 och Alfrida på nyårsdagen 2019.
Numera namnger alltså även Sverige och Danmark oväder och har tillsammans med Norge en dialog sinsemellan kring namnsättningen, där det land där ovädret utvecklas i regel får välja namn. Skulle det vara Sverige som får välja namn tar SMHI helt enkelt en kik i almanackan och väljer något av ovädersdagens namn.
Vilka gotlänningar som härnäst kommer att få att dela namn med ett oväder återstår att se. Klart är i alla fall att det finns ett 20-tal gotlänningar som heter Storm i efternamn. Håll i hatten!