"Vad som händer sedan avgör de ungas framtid"

Avvägningen straff kontra stöd är svår och väsentlig. Allra viktigast är dock vad som händer efteråt. Det menar Maya Heckscher, verksamhetschef för socialtjänstens ungdomsenhet.

Med ungt perspektiv. "Jag tror inte en fängelsemiljö har någon kurativ inverkan på unga brottslingar." säger Maya Heckscher, chef för socialtjänstens ungdomsgrupp.Arkivfoto: Rolf Jönsson

Med ungt perspektiv. "Jag tror inte en fängelsemiljö har någon kurativ inverkan på unga brottslingar." säger Maya Heckscher, chef för socialtjänstens ungdomsgrupp.Arkivfoto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-10-14 04:00
Hur ser Maya Heckscher, med sitt ungdomsnära perspektiv, på påföljderna för de elva ungdomar som nyligen fälldes för bland annat Bingebyhärvan och knivdådet på Irisdalsgatan?
- I den åldern är den vanligaste påföljden ungdomstjänst, här har det blivit hårdare påföljder i flera fall. Knivbrottet får man sätta lite vid sidan av, men om man talar om de andra brotten - jag tycker påföljderna är rimliga, även om flera av ungdomarna var tidigare ostraffade.
Hur ser du på påföljden för knivdådet - skyddstillsyn och två månaders fängelse?
- Ja... det viktiga är att påföljden hjälper. Att den når sitt syfte, att hindra återfall i brott. Sedan... man kan ha förståelse för att folk vill att straff utdöms - men jag är inte säker på att det hjälper ungdomar att förstå att de måste ändra inställning.
Vad tror du de här ungdomarna behöver?
- Socialtjänsten skrev yttranden på killarna och det var jättesvårt att se vad de bäst behöver. Jag tror de behöver hjälp att bryta beteendemönster. Jag tror mycket handlar om vilka sociala sammanhang de rör sig i, vilka möjligheter de har att bryta det.

Egen tid
Maya Heckscher tycker att det är bra att "ungdomsgängen" splittras, i samband med påföljderna.
- Det är bra att de får skiljas åt ett tag, att de får jobba med sig själva. Sedan, om det ska ske på en institution eller i fängelse, det är svårt att säga. Jag tror inte en fängelsemiljö har någon kurativ inverkan på unga brottslingar. Det är mer ett straff.
Hon tystnar och funderar lite. Menar att avvägningen straff kontra stöd kan vara knepig.
Viktigast är att nå fram, säger hon.
- I det långa loppet är ju det vår viktigaste insats, att få dem att förstå att de måste ändra livsstil, mönster.
Att nå fram handlar minst lika mycket om vad som händer efter straffet, vården eller familjehemmet, poängterar hon.
- Vi måste följa dem från myndighetshåll! Framför allt måste de fångas upp när de kommer ut, så de inte släpps ut till ingenting. Det är bra med skyddstillsyn, för då blir de automatiskt följda.
- Det som händer efter placeringen avgör om den har någon effekt eller inte. Vad ska man komma tillbaka till? Alla behöver vi sammanhang i livet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!