Väderradarn är bäst på korta prognoser

Tvåhundra väderexperter från hela världen finns den här veckan samlade för en konferens i Visby. Vädret är förstås det stora samtalsämnet, men deltagarna ägnar ändå himlen ovanför Borgen litet intresse.
I fokus står väderradar och hur informationen från radarsystemen ska kunna utnyttjas bättre. De moln som studeras den här veckan driver fram över datorskärmar i Borgens inre.

Gotland2004-09-08 04:00
Vartannat år samlas experter på väderradar för en veckolång konferens. År 2000 var man i Bologna, Italien, och för två år sedan i Delft, Holland. I år är SMHI värd för mötet. Det är en europeisk konferens, men den är så intressant att även representanter från USA, Kanada och Japan finns på plats.
­ Vi har ett stort samarbete i Östersjöregionen som vi vill presentera. Gotland ligger mitt i det området, och därför valde vi Visby som mötesplats, förklarar Daniel Michelson från SMHI.
En av de radarstationer som ingår i det svenska systemet finns i Hemse. Det är med information från det systemet som meteorologen i början av tv-prognosen varje kväll kan visa hur vädret varit under det gångna dygnet.
<span class=MR>Bra på korta prognoser</span>
Om man är missnöjd med sommarens prognoser ska man nog inte bege sig till Borgen. Visserligen får information från vädarradar större betydelse, men den har än så länge liten betydelse i de längre prognoserna. De görs med hjälp av prognosmodeller.
­ Sommartid är det särskilt svårt att göra säkra prognoser. Och i mitten och slutet av juli i år gick det inte så bra, säger Daniel Michelson som själv lyckades pricka in sin semester när vädret inte var så bra.
Väderradarn har störst betydelse för korta prognoser, 1­3 timmar. Flygtrafik, sjöfart och försvaret hör till dem som har stor nytta av sådan information, men även lantbruket har behov av att känna till snabba väderomslag. Väderradarn får allt större betydelse. Snabba prognoser för begränsade områden, som man kan få via internet eller mobiltelefon, har blivit vanligare. Ett exempel är åskvarning via SMS. Och för den typen av varningar spelar vädarradar en viktig roll.
Utvecklingen sker främst genom att meteorologerna blir bättre på att använda informationen från radarstationen. Men även ökat samarbete och förbättrad teknik bidrar till framstegen.
­ Systemen blir allt känsligare, och bättre på att identifiera till exempel regn, snö och hagel, berättar Daniel Michelson.
Förutom meteorologer, hydrologer och ingenjörer finns en rad företag representerade i Visby.
Daniel Michelson berättar, att bland radarstationerna i det svenska nätet är Hemse en favorit.
­ Den är centralt placerad mitt i Östersjön, och genom det kan man få information som andra stationer inte ger, havsvågornas höjd till exempel, berättar han.
Ett studiebesök i Hemse står dock inte på programmet under veckan. Öppningsdagen i förrgår avslutades med ett besök på Gotlands fornsal. Under veckan kommer man även att besöka Vikingabyn ­ om vädret tillåter.
Värd. Samarbetet i Östersjöregionen är en del av det som Daniel Michelson från SMHI vill presentera under veckan i VIsby.
Molnskärm. Hur himlen över Visby ser ut är mindre intressant än hur de nya radarsystemen förmår att återge vädret på datorskärmen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om