Ett normalt år ansöker närmare 100 sommargäster om att få hemtjänst på ön. En uppgift som kommunerna, i det här fallet Region Gotland, är skyldig att lösa. Under den pågående pandemin hade socialnämnden på Gotland hoppats slippa se sådana ansökningar, men till dags dato har det ändå inkommit ett 20-tal.
– Vi har länge vädjat om att man ska avstå från tillfälliga vistelser på ön om man har behov av hemtjänst, säger nämndens ordförande Rolf Öström (M) och fortsätter:
– Under rådande omständigheter klarar vi inte av det.
När de första ansökningarna i år kom till förvaltningen så togs beslut i socialnämnden om att man skulle uppmana de personerna att tänka om.
– Det var en enig nämnd och till en början hörsammades vår vädjan. Men sedan lättades reserestriktionerna och då verkar det som om synen på det här har förändrats. Man verkar tycka att det är lite fritt fram, säger Rolf Öström.
Problemet för Region Gotland är flerfaldigt. Det handlar dels, som alltid när det gäller smittspridningen av coronaviruset, om sjukvårdens begränsade möjligheter.
– Sen handlar det om arbetssituationen för vår personal. Det har varit många sjukskrivningar och mycket övertid under våren. Undersköterskor har arbetat länge under press och i hemtjänsten kan man inte arbeta hemifrån. Under sommaren blir systemet dessutom extra sårbart, med vikarier och med ordinarie personal som behöver vila, resonerar Rolf Öström.
Han framhåller att Region Gotland har gjort en rad förberedelser, bland annat genom inrättandet av ett särskilt covid-team.
– Men också att upprätthålla beredskap under en längre tid frestar på, säger Rolf Öström.
Frågan om hemtjänst för tillfälliga besökare har fått ett flertal kommuner med mycket sommargäster, inte minst på västkusten, att begära tillfälliga undantag från skyldigheten. När SVT Nyheter nyligen uppmärksammade problemen fick man svaret från socialminister Lena Hallengren (S) att ”en sådan förändring kan inte genomföras utan ett ordentligt beredningsunderlag och konsekvensanalys." Hon hävdade också att "signalerna under våren tydde på att kommunerna själva lyckats lösa detta genom dialog”.
– Dialogen har ju fungerat i vissa fall, men inte alla, kommenterar Rolf Öström.
– Och jag tycker det visar på en viss oförståelse. I andra fall har man kunnat bereda lagändringar mycket snabbt under pandemin.