Vaga besked om hur mycket reservkraften används

Öns reservkraftanläggningar kan användas både vid avbrott här, men också för nationella behov. Men i vilken utsträckning de används vill Vattenfall inte avslöja.

På Gotland finns flera reservkraftsanläggningar, som kan användas vid behov.

På Gotland finns flera reservkraftsanläggningar, som kan användas vid behov.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Gotland2022-12-21 08:04

I början av december förra året skrev GA om att det rekordhöga elpriset fått Vattenfall att starta gasturbinerna i Slite och dieselkraftverket i Visby. Det senare hade då inte varit i drift på många år.

Mycket har hänt sedan dess, inte minst på energimarknaden. På senare tid har det oljeeldade Karlshamnsverket varit igång för att säkra tillgången på el i Sverige. Med anledning av detta har GA sökt Vattenfall för att få besked om i vilken utsträckning reservkraften på Gotland har varit i gång under det senaste året. Det visar sig vara en svår fråga att få svar på.

Det beror delvis på att energisystemet är komplext och styrs av tillgång, efterfråga och priser.

– Säkerhetsläget har också ändrats, säger Henrik Aleryd, ansvarig för reservkraften hos Vattenfall.

Gotland har två gasturbiner i Slite som drivs med flygfotogen och två dieselkraftverk i Visby. Tillsammans täcker de gott och väl hela öns elbehov i de flesta lägena.

– Primärsyftet med anläggningarna är reservkraft för Gotland. Men vi har också några anläggningar som kan åberopas utifrån behovet nationellt, säger Henrik Aleryd.

Det är flera faktorer som styr när detta görs.

– Det är ganska dyra anläggningar att driva, så detta görs när priset på marknaden är högre än produktionskostnaden. Så det har ju också att göra med bränslekostnaderna, säger Henrik Aleryd.

Har anläggningarna använts i mer det senaste året?

– Inte jämfört med för ett år sedan, säger Henrik Aleryd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!