"Våga bli en ny Pigge Werkelin"
- Vi behöver fler entreprenörer. Våga bli en ny Pigge Werkelin. Om vi hade 5-10 stycken till skulle vi ha ett blomstrande näringsliv!Det sa Anders Thomasson från Svenskt näringsliv bland annat vid den landsbygdsutvecklingsdag som i lördags genomfördes på Folkan i Hemse.
Moderator var Hans-Olof Ståhlgren från Örebro, som arbetar professionellt som landsbygdsutvecklare. Målet för dagens diskussioner skulle vara att få fram ett utkast till en handlingsplan för hur den gotländska landsbygden ska utvecklas fram till år 2025. Hans-Olof Ståhlgren framhöll att det är drömmen, inte desperationen, som skapar en framtid.
- Vänd på perspektivet. Försök se styrkor och möjligheter. Stärk det positiva, men inte bara det positiva som finns i dag, utan även nya vägar. Hitta argument för att få folk att flytta hit och fundera över vad som finns att erbjuda på Gotland för barn och barnbarn, sa Hans-Olof Ståhlgren.
Men innan man satte sig i diskussionsgrupperna så fick några personer hålla korta inledningar om näringslivet, turismen och kulturen på Gotland.
Anders Thomasson, biträdande regionchef för Svenskt näringsliv på Gotland, pratade förstås om näringslivets betydelse för den gotländska landsbygden.
Näringslivet
- Utveckla näringslivet på landsbygden ska vi göra själva. Räkna inte med att någon annan gör det för oss.
- Jag tror att det finns några områden att utveckla. Vidareförädla lantbruksprodukter så kan vi tjäna mer pengar. Energiproduktion är en viktig framtida näring. Sedan har vi kringverksamheter som de utlokaliserade statliga myndigheterna kommer att behöva. Jag ser också en otrolig potential i samverkan inom Östersjöregionen, säger Anders Thomasson. Han kom förstås också in på ämnet kommunikationer och det allt överskuggandet hotet om en kraftig höjning av färjepriserna i stället för, som vore det bästa, en sänkning. Även Hans Klintbom som sedan pratade om turismen vidrörde frågan om färjepriserna. Men han tog även upp hur viktigt det är med en bra service för turisterna samt att ändrade resvanor och behov har ändrats till mer av kortresor.
Konkurrensen från omvärlden finns också i form av Baltikums många långa och fina badstränder.
Turismen
- Turismen är en viktig del av näringslivet och för landsbygden. Vi har mycket gratis. Men det gäller att jobba på det. Även om Gotland är ett välkänt begrepp och att det är en styrka att vi är en ö, sa Hans Klintbom.
Tomas Nilsson, rektor vid Folkan i Hemse tog så upp kulturens betydelse för Gotland.
Han inledde med att peka på utvecklingen från hantverk till industri och fram till dagens informationssamhälle, där det finns ett glapp, en slags förvirrad livskänsla.
Fästpunkt
- Det är viktigt att ha fästpunkter i tillvaron. Vi är inne i en förändringsperiod där inte bara lönearbete är viktigt. Saker som hälsa, kultur och studier är i dag viktiga ingredienser för det goda livet. Jag tror på Gotland som kulturell mötesplats. Vi har synnerligen goda förutsättningar för det.
- Det goda livet förutsätter att vi tar vara på livet. Och kultur och turism hänger intimt samman. Kultur är inte bara att konsumera något. Kultur är också estetik, miljö, det genuina. En hållbar kultur är oerhört viktig, sa Tomas Nilsson.
Diskussioner
Utifrån de här tankarna och åsikterna satte deltagarna sig sedan under ett antal timmar i diskussionsgrupper för att försöka ta fram hur man ska kunna utveckla den gotländska landsbygden under de närmaste tjugo åren.
Inbjudna till den här dagen var representanter för länsstyrelsen, kommunstyrelsen, RUT, hushållningssällskapet, Svenskt näringsliv Gotland, turistföreningen, de politiska partierna, LO-distriktet, LRF, Lokal Kooperativ Utveckling, Folkrörelserådet, Länsbygderåden i närliggande län samt övriga intresserade.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!