Vågar man satsa eller ska man lägga ner?

Gotland2004-10-13 04:00
n Korna kommer gående från stranden och upp mot gården. Varannan dag kommer de hem nu och vill ha extra tillskott. Det börjar bli sämre med betet där nere på stranden.
För några veckor sedan blev de av med sina kalvar. Första dagen spände det lite i deras juver men sen såg de enbart lättade ut och återvände till sitt strandbete. De har en ny liten kalv i sina magar och om bara fyra, fem månader blir de mammor igen med nya munnar som skall mättas.
Jag står där i solnedgången och ser på dem. Bonden har redan lagt ut ensilage och kanske kände de doften ända ner till stranden.
­Tänk vad våra kor har det bra, säger jag till Kent. Om det kunde frysa på nu och hålla sig så hela vintern så kunde vi ha öppet så att de kan fortsätta att gå till stranden om dagarna.
Men oftast blir det regn och slask och alldeles för surt för att de skall kunna gå i hagen. Då får de gå på den halmade cementplattan och ligga inne i hallen. Men det är inte heller så dumt om man är höggravid ko.

nnn Det behövs mer nötkreatur på Gotland. Swedish Meats annonserar i tidningen Land och erbjuder en avelstjur gratis om man köper ett visst antal kvigor. Men på samma sida ser man i noteringen att nötköttet minskat med 50 öre per kilo. Man har förståelse för att många funderar på att sluta.
Men under sköna sommarkvällar när vi går på stranden bland våra kor, kliar dem på ryggen och pratar med dem i solnedgången. Då har man inte en tanke på att sluta med köttproduktionen. Då känner man bara en lycka över att det finns djur i Sverige som har det så bra. Och vi visar stolta upp våra djur för de turister som är intresserade.
Under kalvningstiden, februari till april, kräver de ständig passning och vi springer där både dag och natt och kollar om det är något på gång. Då tar de all vår kraft och energi men samtidigt förundras man när man står där i månskenet en kall vinternatt och ser på när "gammelkon" föder sin 20:e kalv. Hon vet precis hur hon skall göra och undrar varför man står där och glor.
nnn Att ägna några dagar till att skriva lantbruksreportage brukar vara roligt och inspirerande. Det var det nu också. Men siffror och statistik visar att det är deppigt på marknaden. Många väntar på de nya EU-besluten som skall komma om två år. Ingen vet vad det kommer att innebära. Vågar man satsa eller ska man lägga ner?
En sak är dock säkert. Vår gammelko kommer att föda ännu en kalv till våren. Det är hennes bidrag till gårdens försörjning. Det enda hon kan göra och kommer så att göra så länge hon får vara med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om