Vägen till dina drömmars yrke
I går öppnades årets studie- och yrkesmässa. Här kan öns högstadieelever kolla in vilket gymnasieprogram de ska välja. GT försökte även röna ut hur öns förstaklassare ska kunna förverkliga sina yrkesdrömmar.
Hela utbildningsgotland finns representerat - alla gymnasieprogram, högskolan, komvux, folkhögskolan med flera. Även näringslivet är med liksom Gotlands kommun som arbetsgivare och i år även represetanter för statlig verksamhet.
Gymnasielinjer
Tyngdpunkten ligger dock på att ge tips och råd till alla dem som ska söka in till gymnasiet nästa eller nästnästa år. Alla elever i årskurs åtta och nio kommer att besöka mässan.
Men GT valde att backa ett steg. Att gå tillbaka till förstaklassarna och deras yrkesdrömar och kolla upp hur de kan förverkligas.
Vi i ettans val
Med utgångspunkt från Vi i ettan i onsdagens GT, gick vi runt på mässan för att skaffa information om hur man blir stridspilot, programledare, fotbollsproffs, u-båtskapten, sjuksyster, affärsbiträde, ridlärare, delfinskötare, dagisfröken, frisör och dansfröken.
Det var vad barnen i Lyckåkerskolans klass 1b sagt att de vill bli när de blir stora.
En första hjälp fick vi av de båda studie- och yrkesvägledarna Sofi Öhrn från Christoffer Polhemsgymnasiet och Inger Vestling från Elfrida Andreegymnasiet.
Flera olika vägar
De började med att säga att det visst går att förverkliga alla de här drömmarna. Och ofta finns det flera olika vägar in i varje yrke.
- Det är inte bara ett gymnasieprogram som leder till en viss utbildning. Man kan komplettera, man kan byta och man kan läsa till ämnen. Alla de nationella gymnasieprogrammen ger en grundläggande behörighet som man sedan kan bygga vidare på, sa de.
Stridspilot
Men deras tips till lyckåkereleverna var:
Stridspiloten (den blivande) bör välja naturvetenskapligt eller tekniskt program. Sedan får han söka vidare till det militära.
Programledaren kan välja antingen något mediaprogram eller estetiskt program med inriktning drama.
Man kan även tänka sig samhällsvetenskapligt för vidare studier till journalist.
- Det finns ju många olika typer av programledare, menade Sofi Öhrn och Inger Vestling.
Fotbollsproffset bör söka till idrottsgymnasium, som finns både på Gotland och mer specialiserade med enbart fotbollsinriktning på fastlandet.
Fotbollsproffs
- Ja, idrottsgymnasiet kan vara en bra början för den som siktar på att bli fotbollsproffs, tyckte också Patrik Oscarsson, Gotlands idrottsförbund.
Han berättade att från och med i år har intagningen till idrottsgynmnasiet förändrats och i höstas började 18 eller 19 fotbollselever på Gotland, mot fyra eller fem tidigare år.
Ubåt lockar
Ubåtskapten är också en militär utbildning. Men en bra grund kan man få via nv- eller teknikprogrammet. Eller energiprogrammet.
- Jodå, våra elever på fartygslinjen kan gå vidare till ubåtsjobb, sa Per Östman i energiprogrammets monter.
Han berättade att åtminstone en eller två elever i samband med lumpen efter energiprogrammet fått tjänstgöring på ubåt.
- Men för att bli kapten krävs det givetvis ytterligare utbildning, tillade han.
Omvårdnad
Sjuksyster blir man lämpligen via omvårdnadsprogrammet och därefter vårdhögskola.
Den som vill jobba i affär kan välja handel- och administrationspogrammet.
Ridläraren kan gå många olika vägar. Ett förslag är naturbruksprogrammet eller kanske idrottsgymnasium.
Delfinskötaren väljer också lämpligen naturbruksprogrammet.
- Ja, det låter bra, sa Ann Pettersson, lärare på Lövsta och en av de ansvariga i skolans monter. Våra elever lär sig ju mycket om hur djur fungerar, de läser etologi, Så jag tror vi kan ge även en blivande delfinskötare en bra grund.
Dagis och dans
Dagisfröken bör välja barn- och fritidsprogrammet. Frisören ett hantverksprogram med inriktning frisör. Sådant finns dock inte på Gotland.
Dansfröken slutligen föreslås söka till estetiska programmet inriktning dans.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!